Burgemeester 25-jarig bestaan Torteltuin

Utrecht, Torteltuin, 7 april 2018

Dag allemaal, jong, iets ouder, en alles daartussenin,

Wat mooi dat jullie met zovelen naar de Torteltuin zijn gekomen om te vieren dat de speeltuin 25 jaar, een kwart eeuw, bestaat. Iedereen die beseft hoe moeilijk het kan zijn, een speeltuin als deze te stichten, laat staan in stand te houden, beseft wat een geweldige prestatie u hier als buurtbewoners heeft geleverd. Een prestatie die in 1993 begon met het burgerinitiatief om een parkeerplaats om te toveren in een speeltuin.

Die werd voortgezet toen bleek dat de Torteltuin ook na de opening van het nieuwe Griftpark in een behoefte bleef voorzien. Die ook bestaat uit de bouw van een nieuwe, stevige keet. Uit de komst van een betaalde beheerder. Uit het ingrijpende besluit om entreegeld te vragen. Uit steeds verdere uitbreiding van het assortiment lekkers verkrijgbaar in het winkeltje.

Ondanks al die veranderingen blééf de Torteltuin de Torteltuin. Een ideale, omheinde speelplek voor kleine kinderen, tevens ontmoetingsplek voor hun ouders en andere buurtgenoten. ‘Burgemeester' van zo'n plek te zijn (en dat ben ik al sinds 2002 als opvolger van wethouder Toon Gispen) is voor mij een grote eer.

Vandaag viert de Torteltuin zijn 25-jarig bestaan. Dat betekent, meisjes en jongens, dat jullie moeders en vaders nog klein waren toen de Torteltuin er kwam. En zij er als kind misschien nog wel hebben gespeeld.

25 jaar Torteltuin. 25 jaar waarin zo veel is veranderd maar de Torteltuin gewoon de Torteltuin is gebleven.

Van het bestuur van de tuin onder leiding van mevrouw Poissonnier (oftewel Catelijne Ruys) heb ik de eervolle vraag gekregen of ik iets wilde onthullen waarmee de Torteltuin zich opmaakt voor de volgende 25 jaar. Namelijk het nieuwe logo dat Nicole Stolk en haar zoon Boi hebben gemaakt. Nicole en Boi, misschien willen jullie even hier bij me komen staan.

Toen ze nog jonger waren, Nicole, hebben uw kinderen hier veel gespeeld en nu heeft u samen met Boi, als eerste echte opdracht voor de Kunstacademie, een nieuw logo ontworpen. We zullen het zo meteen kunnen zien.

En tot slot kunnen we het niet over 25 jaar Torteltuin hebben, zonder Jannie Wemmenhove even in het zonnetje te zetten, die hier dit jaar 10 jaar werkt als beheerder. Jannie, mag ik ook jou vragen even naar voren te komen?

Daar sta je dan. 10 jaar beheerder van de Torteltuin. 10 jaar zorgzaam, betrokken, toegewijd. 10 jaar met een hart van goud EN het hart op de tong. 10 jaar als bakker van lekkers in het winkeltje, 10 jaar als klusser en harde werker in de keet en in de tuin, 10 jaar als onvermoeibaar verkoper van abonnementen en werver van vrijwilligers en sponsors voor de Torteltuin.

Jij bent het, die al die mensen in de Torteltuin, groot en klein, met elkaar verbindt.

Nicole en Boi, mag ik jullie namens bestuur en bezoekers van de Torteltuin een bos bloemen aanbieden? Wat u precies heeft gemaakt, gaan we zo dadelijk onthullen.
Jannie Wemmenhove, aan jou mag ik, eveneens namens het bestuur en alle bezoekers van de Torteltuin, een mooi cadeau aanbieden voor die 10 jaar méér dan trouwe dienst.

Geweldig. Volgens mij is het nu tijd om deze feestdag ter gelegenheid van 25 jaar Torteltuin officieel voor geopend te verklaren en samen met de kinderen het nieuwe logo te onthullen en de vlag te hijsen.