Burgemeester 40-jarig bestaan Werftheater

Utrecht, Werftheater, 11 maart 2018

Beste mevrouw Groeneveld, lieve Yvonne, vrijwilligers, sponsoren, geliefden, familie, vrienden van het Werftheater,

Een levenswerk, dat kan van alles zijn.

Een verzameling kan een levenswerk zijn. Of een creatief oeuvre. Of het kweken van dahlia's. En er zijn ook mensen die een levenswerk tot stand hebben gebracht op het gebied van vrijwilligerswerk. En dit unieke, kleine theater aan de Utrechtse werf is uw levenswerk, mevrouw Groeneveld. Inmiddels al 40 jaar lang.

Wat is het geheim van het Werftheater?

Niet dat het in de loop ligt. Makkelijk bereikbaar is. Een grote capaciteit heeft. Over veel parkeerruimte beschikt. Of met veel lawaai aan de weg timmert. Het Werftheater heeft meer het karakter van een kweekvijver. Een kweekvijver voor kleinkunsttalent.
Kweekvijvers die nodig zijn, want (zoals Youp van ’t Hek bij jullie 30-jarig bestaan opmerkte): 'Niemand breekt door in Carré'.

Jouw neus voor talent, Yvonne, dient daarbij als gids. Gids voor een publiek dat wel zin heeft in iets nieuws, maar ook tekent voor kwaliteit.

Er wordt wel eens over de theaterwereld gezegd: 'niet alleen de acteurs, ook de toeschouwers moeten talent hebben'. Met Yvonne als gids is het Werftheater er in geslaagd een dergelijk publiek te blijven trekken. Publiek dat weet dat je even de trap af moet. Wat - naast de herinnering aan de sfeer, de WC's en de koffie - weer heeft gemaakt dat veel kleinkunstenaars graag blijven terugkomen. Ook als ze wat ouder worden.

In alle bespiegelingen over het Werftheater komt ook jouw rol terug, Yvonne. Je rol ten opzichte van de hier optredende artiesten, onervaren èn door de wol geverfd. Maar ook je rol ten opzichte van de vrijwilligers, die zorgen dat alles in dit theater blijft reilen en zeilen. Die rol, Yvonne, heeft iets van die van een moeder. Want je stelt niet alleen het podiumprogramma samen. Je speelt ook een moederrol voor de artiesten die komen optreden. Je grijpt, als een moeder, soms gewoon zelf naar dweil en bezem. En je bent als een moeder voor je  vrijwilligers. Tot aan het koken van complete maaltijden aan toe. Zoals wel meer moeders, kan en doe je letterlijk alles. Programmeur. Zakelijk leider. Artistiek leider. Maar je doet ook de administratie, de acquisitie, de horeca, de PR.

En dan ben je ook nog eens zelf een theaterfenomeen. Als Oma Puk, Kees Gewoon, Marijke Kunstwegen, pastoor Dwaalspoor of Tante Eus. Alweer die verbazende veelzijdigheid. Want je bent daarnaast een talentvol poppenspeler, chansonnière en maakster van kindertheater.

Die van het Werftheater zelfs nog méér heeft gemaakt dan een levenswerk, namelijk een stukje levende Utrechtse theatergeschiedenis. 'Levend' ook in de betekenis dat die geschiedenis nog lang niet voorbij is.

Yvonne, vrijwilligers, alle andere betrokkenen bij dit unieke theater, van harte gelukgewenst met deze mijlpaal. En hoe sloot Drs P zijn ode aan het Werftheater ook weer af?

'Enfin, ik heb nu wel genoeg gezeurd
en hoop dat mijn verknochtheid is bespeurd.'

Mooie woorden, die ooit in dit theater klonken. En waaraan ik niets heb toe te voegen. Dank u wel.