Burgemeester 45e verjaardag Golfclub De Haar

Golfclub De Haar, 15 juni 2019

Beste mensen, geachte heren (Paul) Janssen, (Bart) Blikman,

Dank voor de uitnodiging. Goed om hier te zijn - leuk ook om jou te zien Ineke (Alsem). Eén van de mooiste golfbanen van Nederland. Zeggen kenners … En de allermooiste golfbaan van Nederland. Vindt u ongetwijfeld … Deze golfclub ligt op een sprookjesachtige plek. En het wordt nog mooier… Precies 45 jaar jong vandaag. Opgericht in 1974, het geboortejaar van de Nederlandse topgolfers Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen. Deze club is dus onder een goed gesternte opgericht.
Fijn om hier in deze eenvoudige tijdelijke behuizing  – een tent – te staan, maar ja, u bent dan ook met trots een echte volkssport.

Maar…we weten natuurlijk allemaal dat lang geleden al golf werd gespeeld op Landgoed De Haar. Begin 1900 mocht Hendrik Copijn hier een park ontwerpen. Met veel groen…en greens. Toen een golfterrein met zes holes. Zo mooi, zo groen, zelfs de paarden, koeien en schapen waren er dol op. Graasden gulzig de fairways af… De contouren van de golfbaan waren nog net zichtbaar… Gelukkig werd op initiatief van de Junior Kamer Utrecht, in overleg met Thierry Baron van Zuylen van Nijevelt en met steun van de toenmalige KVP-burgemeester Van der Heide van Vleuten-de Meern (zo vertelde oprichter Willem Verloop mij net) een plan ontwikkeld om het park in z’n oude glorie te herstellen. Met een nieuwe golfbaan. 9 holes dit keer.

Al 45 jaar is Golfclub De Haar actieve vereniging. Een club met betrokken (en vertrokken) leden, sportieve leden, actieve leden. Op het allermooiste golfterrein, laten we vandaag maar zo onbescheiden zijn, van Nederland. Een pracht-park met beuken, eiken, lindebomen, kastanjes, sequoia’s, varenbeuken, een appelboomgaard en bloeiende rhododendrons. Kan nog even doorgaan… Zelfs als je niet golft, kun je hier je hart ophalen… Hoop dat de actieve golfers naast oog voor de holes, ook genieten van de prachtige omgeving. En met al die nieuwe holes valt er straks nog meer te genieten. Ik hoor wel eens mensen klagen over het feit dat zaken bij de overheid, ook bij gemeenten, veel tijd kosten... U begon al in 2000...u nam dus ook de tijd... Feliciteer u van harte op deze bijzondere dag. Op naar de 50…