Burgemeester 5 jaar TivoliVredenburg

Utrecht, TivoliVredenburg, 26 januari 2019

Wie had ooit gedacht dat ik hier vanavond na Ingmar Heytze en Peter van Dijk iets had mogen zeggen... Het is zoals het is. Whow.

De start van het gloednieuwe festival 'Footprints', vanmiddag. De Derde Symfonie van Brahms met Edo de Waart en acteur Aus Greidanus, straks. 2manydj's, Krystal Klear, Joost van Bellen en Katjang Pedis, vannacht. Drie optredens van Patti Smith vanaf zondag.

Zo maar een paar items uit het programma van TivoliVredenburg... En dan heb ik het optreden van Colin Benders en het Metropole Orkest morgenavond, nog niet eens genoemd. TivoliVredenburg heeft zijn draai gevonden.

Goed om te merken en te weten dat het combineren en in elkaar laten overlopen van muziekculturen steeds beter lukt. Maar ook dat de culturen van de twee oude muziekcentra, Tivoli en Muziekcentrum Vredenburg, met elkaar zijn versmolten. Dat café Het Gegeven Paard allang niet meer de plek is waar je zo makkelijk werkafspraken kan maken omdat het altijd zo rustig is. En dat restaurant Danel een prima plek is om muzikale genietingen voor te bereiden en/of af te sluiten met culinair genot. Veel gelukwensen daarom namens het gemeentebestuur. Aan de vrijwilligers en medewerkers van toen en nu, en aan de leden van de directie en de raad van toezicht van het muziekcentrum. Maar (vooral mede) ook aan alle sponsoren, donateurs en partners, al dan niet hier aanwezig.

Bij de voorbereiding van de bouw van een nieuw muziekcentrum, aan het begin van deze eeuw, bleek dat Utrecht niet kon zonder de Grote Zaal. Behoud was al een optie in het voor sommigen beroemde (voor anderen inmiddels beruchte) referendum over het Stationsgebied. Utrecht kan  niet meer zonder TivoliVredenburg. De  bezoekersaantallen groeien. Het gebouw blijkt een groot succes als festivalcentrum. Ook voor festivals die niet muziekgerelateerd zijn.

Een ontmoetingscentrum van formaat, of beter gezegd van verschillende formaten tegelijk. Een muziekcentrum voor iedereen midden in de stad. Een muziekcentrum ook voor een stad die zich ontwikkelt.

U weet: afgelopen september werd de 350.000e Utrechter geboren. Sebastiaan. Over een jaar of 11 is hij vast ook een muziekliefhebber van electro, house, hiphop, reggae, Patti Smith of Colin Benders. Of zelfs van Brahms.

En niet alleen dat. Hij zal dat zijn als bewoner van een grotere stad. Een stad waar geen 350.000 mensen zullen wonen zoals nu, maar misschien wel zo’n 400.000. Mensen die Utrecht niet alleen als een magneet naar zich toetrekt door middel van het werk dat hier altijd is te doen. Vanwege het stedenschoon. De mooie omgeving. Het niveau van universiteit en hogescholen. De winkels. De goede sfeer. De centrale ligging.

Maar ook vanwege de hoge kwaliteit van het culturele leven. Belichaamd door vele creatieve mensen en instellingen vol talent. Waaronder prominent dit TivoliVredenburg en deze Grote Zaal. Vandaag, nu we stilstaan bij het eerste lustrum van TivoliVredenburg, zou ik graag iets willen weten van directie en raad van toezicht. Komen jullie bij mij op het podium? Want vijf jaar bestaan is mooi. Opnieuw, namens het gemeentebestuur van harte gelukgewenst, maar hoe gaat dat er uit zien, over een jaar of 11: TivoliVredenburg als muzikaal hart van een gezonde stad met 400.000 inwoners, waar ruimte is voor iedereen?