Burgemeester 50 jaar Autoschadebedrijf Posthouwer

Tractieweg, Autoschadebedrijf Posthouwer, 21 februari 2020

Beste Jeffrey en Diane, beste Klaris en José, beste mensen,

Wat fijn dat ik op een vrijdagmiddag bij een autoschadebedrijf mag zijn, zonder dat ik schade heb. Voelt toch net iets anders: voor mijn gemoedsrust en mijn portemonnee. 50 jaar Autoschadebedrijf Posthouwer: dat is een hele prestatie. Want de autowereld is in een halve eeuw flink veranderd - en dan laat ik de hybride en elektrische auto’s maar even achterwege. De concurrentie is fors, dat is een feit. Wanneer je al die tijd overeind blijft, en zelfs flink meer dan dat, dan heb je wat in je mars. Dan mag je best een beetje trots zijn.

Zijn wij als gemeente ook, want Posthouwer is onvervalste Utrechtse glorie. Op 1 maart 1970 begon Klaris Posthouwer dit bedrijf, uit passie voor auto’s en het vak dat daar bij hoort. 1970 is trouwens ook het jaar dat FC Utrecht werd opgericht. Een fusie tussen Elinkwijk, DOS en Velox, uit passie voor het voetbal. Maar dit even terzijde ... Klaris begon in een kleine garagebox op de Hogenoord. Daar paste - net - één auto in. Hij bouwde daar gestaag aan een vaste klantenkring, breidde zijn werkruimte steeds verder uit, en in 1989 kwam jij, Jeffrey, bij hem werken. In 1991 moesten jullie verhuizen, want de milieueisen werden strenger. Is het trouwens echt waar dat het wasgoed van de buren boven jullie pand, altijd dezelfde kleur had als de auto die op die dag werd gespoten … ? Jullie kwamen hier op de Tractieweg terecht. Van één kleine garagebox toen naar ruim 1.000 vierkante meter nu. En met een flink en gemêleerd klantenbestand. Het werk wordt inmiddels al een tijd gedaan onder leiding van Jeffrey, en ik begrijp dat zijn opvolgers ook al in de startblokken staan. Posthouwer blijft dus in de familie en blijft dus echt Utrechts.

Mooi dat we in een tijd van veel hippe start-ups [juich die ook van harte toe, begrijp me niet verkeerd] bekende en vertrouwde namen blijven zien. Ik wens jullie ook de komende 50 jaar veel werk toe. Dit klinkt misschien wat merkwaardig, want natuurlijk gun ik geen enkele automobilist schade. Maar als die er dan toch is … laat het dan herstellen door vakmensen … uit Utrecht. Vakmensen die ook met hun tijd mee gaan. Want jullie zijn als eerste herstelbedrijf in Utrecht en omstreken, officieel gecertificeerd om - en laat ik ze nu maar even niet achterwege - elektrische en hybride voertuigen te herstellen. Daar kunt u mee vooruit. Op een mooie toekomst!