Burgemeester 50 jaar Shoppingcenter Overvecht

Seinedreef, Shoppingcenter Overvecht, 7 september 2019

Beste mensen, dag Overvecht,

Dank u wel (Helmich) Weidema voor uw vriendelijke woorden. Geweldig dat u met zovelen bent gekomen. Voor mij is het een eer om vandaag, samen met u het winkelend publiek, (wijk)bewoners en de winkeliers en hun medewerkers, te mogen bijdragen aan de aftrap van de jubileummaand '50 jaar Shoppingcenter Overvecht'. 50 jaar geleden was het mijn voorganger burgemeester jonkheer Coen de Ranitz die het winkelcentrum mocht openen. Op ludieke wijze want de burgemeester mocht in een miniatuurtreintje door een papieren wand rijden. Dat had mij ook wel wat geleken.

Het was dan ook een uniek 'groot winkelcentrum' en om te onderstrepen hoe groots dat was, werden deze woorden aan elkaar geplakt tot een nieuw begrip: Grootwinkelcentrum. Hier deed je geen boodschappen, hier ging je winkelen.

Het wás ook echt bijzonder. Alleen al door het enorme oppervlak van 18.000 vierkante meter en voor het eerst hoefde je niet naar de binnenstad voor winkels als de Hema, C&A, Blokker en V&D. In Grootwinkelcentrum Overvecht zaten deze winkel lekker dicht bij elkaar én dichtbij een grote parkeerplaats waar altijd plek was.

Kortom, het winkelcentrum deed zijn naam eer aan en als Overvechter sprak je het met trots uit: Grootwinkelcentrum Overvecht. In de jaren die volgden groeide het winkelcentrum uit tot het kloppende hart van ons Overvecht. Met de overkapping in 1996 en de aanpassing van de gevels in 2015 ging het winkelcentrum met zijn tijd mee.

Nog altijd is dit een drukbezochte en aantrekkelijke centrale plek. Een ontmoetingsplek voor bewoners uit de wijk. De uitdaging is om dit zo te houden. Daarom blijven wij met alle partners, de gemeente, de ondernemers én de bewoners, ons met veel energie inzetten voor een prettige, leefbare en schone omgeving. Samen aan de slag, Samen voor Overvecht.

Gaat niet allemaal vanzelf en niet alles lukt (meteen) of is leuk, maar Overvecht - dat weten velen van u - staat hoog op de agenda van de gemeenteraad (begroet ondertussen gemeenteraadslid Van Waveren hier aanwezig) en van het college. De voorziene herontwikkeling van het winkelcentrum en de oplevering – in 2020 - van woningen, horecagelegenheden en andere culturele voorzieningen op de oude locatie van de Nederlandse Pakketdienst dragen er ongetwijfeld aan bij dat de centrumfunctie van dit winkelgebied nog beter uit de verf komt.

Ook draagt deze ontwikkeling bij aan onze ambities. Waarbij we met de aanpak 'Samen voor Overvecht' werken aan een wijk waar bewoners prettig wonen en samenleven en die aantrekkelijk is voor bezoekers, investeerders en ondernemers.

Ik wil graag alle ondernemers en winkeliers van toen en nu hartelijk bedanken voor hun inzet. Zonder uw inzet was dit alles niet mogelijk geweest.

Ten slotte zet ik een aantal mensen in het zonnetje omdat ze dat zeer verdienen. Als eerste de beveiligers. Zij zorgen ervoor dat zowel de bezoekers als de ondernemers zich prettig en veilig voelen in en rondom het winkelcentrum. Als tweede Carla van Elk. Als marketingdeskundige heeft zij in ruim 17 jaar dit winkelcentrum op de kaart gezet. U krijgt bloemen van mij. Dan de 3 ondernemers die het langste hier een zaak hebben (ik loop zo meteen bij ze naar binnen als ik een rondje maak over het winkelcentrum): schoenmaker van den Brul, dierenspeciaalzaak Froon (Arthur van der Linden is hier) en bloemenspeciaalzaak Jos. En ten slotte overhandig ik graag het centrummanagement - en in het bijzonder aan centrummanager Marco Merodio - een bloemetje voor alles wat zij iedere dag doen voor dit shoppingcenter.

Dan wens ik u allemaal een prachtige jubileummaand toe, alle goeds voor de toekomst en een vrolijke zondag toe. Dank u wel.