Burgemeester 50-jarig bestaan postzegelvereniging Postfris '68

De Meern, Buurtcentrum De Schalm, 6 oktober 2018

Dank u wel, mevrouw (Janny) Vierbergen, landelijk KNFB-voorzitter (Hans) Kraaibeek, beste mensen,

Het is prachtig weer buiten, het is zaterdagmiddag. En toch u met zovelen aanwezig om aandacht te geven aan het 50-jarig bestaan van uw vereniging. Meneer Jan (Tienhoven) en mevrouw Adri (van Mourik) zijn zelfs al vanaf het begin lid... Chapeau.

Ik ben graag ingegaan op uw verzoek om bij deze lustrumviering aanwezig te zijn. Alleen al omdat ook ik verzamelen bijna het leukste vind wat er is.

Toen ik klein was, verzamelde ik al van alles: speldjes, munten, steentjes die ik van vakanties meenam. Stukjes Delftsblauw. En ook postzegels. En ik verzamel nog steeds: boeken en krantenknipsels.

Voor mij heeft verzamelen iets van magie. Het gaat niet in de eerste plaats om een complete collectie. Voltooiing van een collectie brengt soms zelfs iets van teleurstelling.

Waar het volgens mij om gaat (maar roept u vooral als u vindt dat het niet klopt) is het compleet willen maken. Om die zoektocht naar dat ene, ontbrekende puzzelstukje. Waarmee je eindelijk die lege plek in het album kan vullen. En om de manieren om dat voor elkaar te  krijgen. Catalogi doorvlooien. Ruilen. Beurzen bezoeken. Bieden op een veiling. En natuurlijk de maandelijkse bijeenkomst van verenigingen zoals Postfris '68. Waar je als beginnend verzamelaar mensen vindt met verstand van zaken. Waar je als gevorderd filatelist gelijkgestemden vindt die je je niets hoeft uit te leggen over je passie.

Het jaar 1968 wordt meestal geassocieerd met zeer uiteenlopende, ingrijpende gebeurtenissen in de wereld. De Praagse lente bijvoorbeeld, en de studentenrevolte onder Parijse studenten en de moorden op Robert Kennedy en Martin Luther King.

Zou er niet zo gauw aan denken dat er in dat gedenkwaardige jaar hier in Vleuten-De Meern ook een postzegelvereniging werd opgericht. Een vereniging die inmiddels de middelbare leeftijd heeft bereikt, maar nog geen slijtageverschijnselen vertoont. Die als vereniging in die zin haar naam nog steeds eer  aandoet, dat zij zelf óók nog postfris is. De glans is er nog lang niet af, de gom verkeert nog in prima staat, er is geen spoor van een stempel te bekennen en alle tanden zijn nog gaaf.

Heb voor deze gelegenheden weer eens een paar postzegelcatalogi doorgebladerd. Het aantal thema's waarover - in welk land op deze wereld ook - mooie series postzegels kunnen worden ontworpen, is eindeloos. Talloos zijn ook de raakpunten met andere hobby's, passies en vakgebieden en ook op het raakvlak van filatelie en kunst gebeuren soms de prachtigste dingen. Hoe is ook weer de uitdrukking? 'Postzegels sparen is kennis vergaren.'

En dat maakt de huidige ontwikkelingen in de filatelie tegenstrijdig. Aan de ene kant zijn er steeds meer postzegels. Tegelijk worden ze steeds minder gebruikt en neemt ook het aantal verzamelaars af. Jonge generaties kiezen voor andere hobby's en passies.

Des te mooier om te zien dat u hier bij Postfris '68 nog elke maand uw postzegelpassie deelt. En u niks aantrekt van uw lieftallige echtgenote of echtgenoot, die uw verzamelobject beschrijft als 'oud papier'.

Ik wens u, bestuur en leden van Postfris '68 van harte geluk met het halve-eeuwfeest van uw bloeiende vereniging. Waarvan ik hoop dat zij nog vele jaren niet alleen zal bijdragen tot de gestage groei van vele postzegelverzamelingen, maar ook tot het ontstaan en de bloei van vele vriendschappen. Van harte gefeliciteerd.