Burgemeester 50-jarig bestaan UW-Bedrijven

Utrecht, Niels Bohrweg 121, 10 oktober 2018

Dank, meneer (Henk) Westbroek, voor uw aankondiging,

Beste mensen van UW, dank voor jullie uitnodiging om bij dit jubileum aanwezig te mogen zijn.

50 jaar geleden, 1968. Zo’n jaar dat om allerlei heel uiteenlopende redenen in ons hoofd zit. Studentenopstand in Parijs. Geruchtmakende moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy. De Praagse lente: het Warschaupact bezet Tsjechoslowakije. Je zou haast vergeten dat in dat jaar hier in Utrecht ook de koningin Wilhelminastichting werd opgericht. Een stichting waarmee de gemeente Utrecht mensen (zoals dat nu heet:) met een afstand tot de arbeidsmarkt wilde gaan helpen om werk te vinden.

Ik heb van iemand van UW begrepen dat het niet precies bekend is hoeveel mensen sinds dat begin door UW zijn bijgestaan. Maar er wordt gegokt op meer dan 10.000. Dat is een enorm aantal en ik denk dat je kan vaststellen dat bedrijven zoals UW in onze samenleving  onmisbaar zijn. Doordat ze mensen die lang ziek, of werkloos zijn geweest of een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, aan zinvol werk kunnen helpen. Als dat die mensen zelf niet lukt.

Zinvol werk, niet alleen hier aan de Niels Bohrweg en in Lunetten, maar ook bij één van de werkbedrijven waar mensen met een indicatie aan de slag kunnen. Die je dan vervolgens bijvoorbeeld tegenkomt bij Utrechtse bedrijven en instellingen en ook in het stadskantoor waar ik werk. Daar doet UW de schoonmaak en ik kan u melden dat ze dat met groot vakmanschap doen.

Weet ook precies wannéér. de WC's worden namelijk altijd schoongemaakt als ik erheen moet. Zoals ook de koffieautomaat altijd net worden schoongemaakt als ik zin heb in een kopje koffie.

Even serieus: ik kan u zeggen dat de mensen van UW het stadskantoor niet alleen vakkundig schoonmaken, maar het is vaak ook gezellig. Ik maak met die mensen in hun rode shirts graag een praatje. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat niet nog veel meer bedrijven en instellingen gebruik maken van de kennis en diensten van UW. Kennis en diensten waarmee we hier in Utrecht voor de dag kunnen komen. Herinner me nog hoe we begin dit jaar hier waren met een Japanse delegatie, die bestond uit parlementariërs en directeuren van instellingen. Volgens mij hebben die mensen hun ogen uitgekeken.

Beste mensen, beste wethouder Linda Voortman en (voormalig) wethouders Gilbert Isabella en Margriet Jongerius,

Een halve eeuw helpt dit bijzondere bedrijf inmiddels al bijzondere mensen aan werk. Op deze mooie dag voldoe ik graag aan het verzoek om twee van deze bijzondere mensen even apart te noemen. Ten eerste Sylvia Dekker, die ik heel regelmatig in het stadskantoor  tegenkom en die ik wil complimenteren om de manier waarop zij mijn kamer schoon houdt.  Sylvia, waar ben je? Graag een applaus voor Sylvia.

De tweede naam die ik wil noemen, is Bertus Broekhuisen. Bertus, ben je er? Het goede bericht is dat je op 31 oktober met pensioen gaat na heel lang voor UW te hebben gewerkt. Het slechte bericht is dat je de 50 jaar dienstverband net niet haalt. Je bent op 31 oktober namelijk 49 jaar en 67 dagen in dienst. Je bent er BIJNA vanaf het begin bij geweest. Maar ook die ruim 49 jaar is een heel groot applaus waard.

Eigenlijk, beste mensen, was dit applaus bedoeld voor jullie allemaal. Voor alle medewerkers en oud-medewerkers van UW. Een bedrijf met mensen die niet uit Utrecht zijn weg te denken. Geniet zo meteen van de optredens van Bep Lachebek (Tineke Schouten), Danny Temming en Karin Bloemen. Maar vooral: van harte gelukgewenst met jullie 50ste verjaardag. En overigens: de komende jaren nog vele tevreden medewerkers en tevreden klanten toegewenst. Dag allemaal.