Burgemeester 65-jarig bestaan Vereniging Nederland-Israel Philatelie

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

De Meern, 11 maart 2018

Your Excellency, beste mensen, leden van Nederland-Israël Philatelie,

Dank voor de uitnodiging. Toda. Gezellig om samen met u, hier in De Meern, dit jubileum te markeren.

Eigenlijk is het voor u dubbel feest, want NIP bestaat 65 jaar. En Israël viert dit jaar zijn 70e verjaardag.

Voor u, filatelisten met interesse voor Israël en Palestina, is dat zelfs reden voor een derde feestje. Want bij een jubileum, een herdenking, een kroonjaar, breken voor postzegelverzamelaars gouden tijden aan.

Want dan komen de herdenkingszegels... en heeft u iets om naar uit te kijken.
Verzamelen is leuk. Toen ik klein was, verzamelde ik van alles: speldjes, munten, steentjes die ik van vakanties meenam, stukjes van oude Delftsblauwe tegeltjes. En ook postzegels… En ik verzamel nog steeds. Boeken en krantenknipsels.

Voor mij heeft verzamelen iets magisch. Geen complete collectie hebben. Maar een collectie compleet willen maken. Die zoektocht naar dat ene, ontbrekende puzzelstukje… Dat je eindelijk die lege plek in het album kunt vullen… Door te ruilen. Door beurzen te bezoeken. Door te bieden op een veiling.

Clubs als NIP zijn belangrijk voor verzamelaars. Een verzamelplaats voor filatelisten. Verzamelaars met belangstelling voor postzegels uit Israël, de Mandaatgebieden, Palestina. Bijbelse thema’s. En nog veel meer.

Bij NIP zie je gelijkgestemden. Mensen voor wie een Doar Ivri 1 misschien nog gewilder is dan een Blauwe Mauritius 2.

Bij NIP ontmoeten mensen met verschillende achtergronden elkaar. Mannen. Vrouwen. Ouder. En iets jonger… Leden met een Joodse achtergrond. Leden met een Christelijke achtergrond.

Met respect voor elkaars feestdagen. Bijeenkomsten zijn op zaterdag. Maar pas na bezoek aan de synagoge… En ook, zoals vandaag, op zondag. Maar pas na het kerkbezoek.

En naast al die verschillen deelt u bij NIP iets moois: de passie voor postzegels. En er is nog iets: NIP is de plek waar u uw verzameling groter maakt. En een plek waar uw vriendenkring groter wordt. En dat is misschien nog wel meer waard dan een Blauwe Mauritius vinden.  Of een Doar Ivri...

Beste mensen, leden van Nederland-Israël Philatelie, Your Excellency,

Van harte gefeliciteerd met uw 65e verjaardag. Er waren tijden dat je het op je 65e rustiger aan ging doen. U doet dat niet. Nederland-Israël Philatelie gaat door. Want zolang er postzegels zijn, wordt er verzameld. Zolang er verzamelaars zijn, zijn er postzegelclubs. En zolang er enthousiaste leden zijn met een gedeelde passie, ontstaan nieuwe vriendschappen.

Die verenigingen verdienen het eeuwige leven. Vele mooie jaren ook. En dat is wat ik deze vereniging van harte toewens… Gefeliciteerd… Mazal tov…

 

Uw mening