Burgemeester 90 jaar Steenhouwerij Joh. Jansen & Zn.

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Gansstraat, 27 mei 2018

Geachte aanwezigen, beste San,

Een zeldzaam moment. Niet alleen omdat wij de warmste nacht van de afgelopen beleefden (en ik het daarom aan heb gedurfd dit zomerse pak aan te trekken), maar ook omdat u kurken liet horen… op een plek waar het bijna nooit 'een vrolijke boel' is. Hier komen vooral mensen die een dierbare hebben verloren. Het adres waar grafstenen en gedenktekens, urn-monumenten en beeldhouwwerken, plaquettes en tuinobjecten worden vervaardigd. Ik zeg met nadruk ver-vaar-digd. Dit is de plek waar vaar-dige mensen werken. Vaklui. Hier hoor je hamer en beitel tikken. Hier zie je de steensplinters wegspringen. Hier ruik je de stofwolken. Je voelt dat hier een ambacht wordt uitgeoefend…

Ik kom uit een familie van middenstanders en kaasgroothandelaren. Kaas: een mooi, lekker, oer-Hollands product. Zeker als het op ambachtelijke wijze is gemaakt.

U hoort: ik heb iets met ambachten. Ik vind het mooi dat in tijden van: bezorgmaaltijden, online shoppen en producten die uit 3D-printers komen, het oude, eerlijke ambacht nog steeds bestaat. Volop wordt beoefend. Zelfs weer in de lift lijkt te zitten…

Ambachtelijke bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ouderwetse barbiers met mes en kwast zijn terug in het straatbeeld. In tijden van e-readers zijn er mensen die met naald en draad boeken binden.

Stuk voor stuk vakmensen die de liefde voor hun ambacht koesteren. Passie voor een product laten zien. Constant kwaliteit leveren. Dan heb je bestaansrecht…

Geachte aanwezigen, Steenhouwerij Jansen past in dat rijtje. Een steenhouwerij met vakmensen die uit het juiste hout zijn gesneden. Of moet ik zeggen: uit de allerbeste steensoort gehouwen. Al 90 jaar een naam in Utrecht. Op een vertrouwde locatie, tegenover Utrechts oudste begraafplaats. De verleiding is er… te zeggen: 'Iedereen gaat dood. En daarom zullen steenhouwerijen altijd overleven'.

Was het maar zo makkelijk… Want juist hier geldt: passie, vakmanschap, kwaliteit. Altijd, iedere dag, continu. Dan word je, net als Jansen, vanzelf 90...

Hier werken mensen die uit een stuk steen iets moois scheppen. Een gevelsteen. Of een herdenkingsplaquette. En vooral: een eerbetoon aan een dierbare. Een monument voor een geliefde. Een blijvende herinnering aan iemand die wordt gemist. En dankzij de scheppende handen van: Anja, Ann, Corinne [al 25 jaar], Franka, Herma, de twee Jeroenen, Judith [al 25 jaar], Lennard, Margot, Richard, Tom, en jij San [al 21 jaar]… nooit worden vergeten. Eeuwig voortleven.

En dat eeuwige leven, mevrouw Hop en al uw medewerkers, is wat ik Steenhouwerij Jansen van harte toewens. U schept monumenten… en in 90 jaar bent u zelf uitgegroeid tot een monument.

Ik feliciteer u van harte met de 90e verjaardag. Op naar de 100... Draag tenslotte graag bij aan de onthulling van een speciale plaquette. Die, hoe kan het ook anders, in eigen huis, op ambachtelijke wijze, door uw vakmensen is vervaardigd.

Uw mening