Burgemeester Aanbrengen laatste krijt-uiting vuurwerkvrije zones

Lint Vleuterweide bij de Hoekelumseboslaan, Máximapark, 13 december 2019

Dank u wel, mevrouw (Heleen) De Boer voor uw vriendelijke woorden.

Goedemiddag allemaal,

Hier staan we dan, op de drempel van 2020. Een nieuw jaar dat op veel plaatsen wordt ingeluid met vuurwerk. Maar niet hier, in het Máximapark. En ook niet in alle andere parken, natuurgebieden en dierenbuitenverblijven in Utrecht. Die zijn nu allemaal vuurwerkvrij. En daarmee zijn er nu 84 vuurwerkvrije zones in Utrecht.

Het Máximapark is het grootste park van Utrecht. En de grootste vuurwerkvrije zone. Een bijzondere plek, het hart van de wijken Vleuten-de Meern en Leidsche Rijn. Met veel actieve bewoners en belangengroepen. Zij zetten zich al jaren in om van dit park een mooie en fijne plek voor iedereen te maken. En dat zo te houden … Met veel nieuwe, prachtige initiatieven. U kent ze allemaal: De Buitenplaats, de Vlinderhof, de Jeremiebrug, en ook de bomen van het Domplein die hier een nieuw leven krijgen.

Een oase van rust, maar helaas niet altijd … Omwonenden hebben de afgelopen jaren veel overlast van vuurwerk gehad. Dat aan ons gemeld. En de meldingen hebben ertoe bijgedragen dat ook het Máximapark nu een vuurwerkvrije zone is. Met name de ‘Vrienden van het Máximapark’ heeft zich hier hard voor gemaakt. Een club met enthousiaste en gepassioneerde vrijwilligers. Mooi om uw betrokkenheid te zien en te ervaren. U houdt de komende tijd een extra oogje in het zeil. En waarschuwt ons als er toch wordt geknald in het park. Dank alvast daarvoor.

Je kan iets gaan verbieden, maar dan moet je ook duidelijk maken wat niet mag. En waar het niet mag. Daarom hebben we dit jaar krijtuitingen geïntroduceerd. Zo staat het zwart op wit – of in dit geval: wit op zwart – waar je geen vuurwerk mag afsteken. En hebben omwonenden een stok achter de deur om overtreders aan te spreken.

Helaas hebben we de eerste vuurwerkmeldingen alweer ontvangen. Sterker nog, we zitten al op meer dan 800 meldingen … We handhaven het verbod op basis van het aantal meldingen, de signalen van de politie en handhavers en op basis van ervaringen en voorspellingen. Als er veel signalen uit één buurt komen, gaan we daar als eerste heen. We kunnen – helaas – niet overal zijn. Blijf dus vooral melden wanneer u vuurwerkoverlast  ervaart.

Beste mensen,

Wil iedereen van de parkorganisatie nogmaals danken voor hun inzet voor de vuurwerkvrije zaak. Dit lijkt me een mooi moment om de nieuwe krijtuiting te gaan plaatsen. En laten we daarna alvast met elkaar proosten op een feestelijke, gezellige en vooral veilige jaarwisseling.