Burgemeester Afscheid Annemarie van den Berg, directievoorzitter Rabobank Utrecht

Utrecht, Maliebaan 53z, 23 april 2018

Medewerkers van Rabobank Utrecht, mevrouw Van den Berg, Annemarie, geachte gasten,

Dank u wel dat ik even aanwezig mag zijn bij dit bijzondere moment. En hoewel ik heb gezien dat de kleur oranje hier een grote rol speelt, zou ik het even kort over mevrouw Van den Berg willen hebben in het licht van de stadskleuren van Utrecht, rood en wit.

Zoals u zo meteen tijdens de gesprekken op de bank zult horen, ben je de afgelopen jaren van grote betekenis geweest voor Rabobank Utrecht, Annemarie. Maar daarmee onverbrekelijk verbonden is je betekenis voor onze mooie stad. Uiteraard doordat je de bank een gezicht hebt gegeven als boegbeeld en directievoorzitter. Wat betreft de kerntaken van de bank en op het gebied van maatschappelijk ondernemerschap. Ook in tijden van ingrijpende reorganisaties als gevolg van digitalisering en automatisering.

Een tweede rol die je in de stad speelde, is het lidmaatschap van de raad van toezicht van de Hogeschool Utrecht. Waaruit je terechte besef blijkt dat de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven hecht behoort te zijn.

Een derde rol is die van voorzitter van de Foundation Stadschouwburg Utrecht. Waarmee je bevestigde dat cultuur een belangrijk onderdeel is van ons vestigingsklimaat en van de aantrekkelijkheid van de stad.

En nu we het daar toch over hebben: als lid van de Raad van Toezicht van Utrecht Marketing help je stad en regio in al hun glorie op de kaart te zetten. Dat is een vierde rol die je de afgelopen jaren hebt gespeeld. Waaraan ik dan nog toevoeg je actieve rol in de netwerken van de Economic Board Utrecht en de Utrechtse Ondernemers Societeit en de intensieve manier waarop je hebt meegedacht over en bijgedragen tot de strategische positionering van Utrecht als stad van gezond stedelijk leven.

Op Kanaleneiland gaf Rabo Utrecht zijn visitekaartje af met een project voor diversiteitsbevordering bij stageprojecten. In 2015 volgde het initiatief tot Utrecht Works, een gezamenlijk project met onder meer de gemeente, om jongeren in de stad aan werkervaring/werk te helpen. Je was als initiatiefnemer altijd aanwezig en sterk betrokken, Annemarie. Nog los van het feit dat Rabo zelf elk jaar wel voor stageplekken bij de eigen organisatie zorgt.

Zo was je partner in talloze projecten die Utrecht beter en sterker hebben gemaakt. En was Rabo Utrecht als lokale bank een essentieel onderdeel van het economisch ecosysteem en vestigingsklimaat van onze stad.

De officiële opening van dot slash Utrecht, een nieuwe vestigingslocatie voor startups, was typisch zo'n mooi moment waarop wij elkaar tegenkwamen als vertegenwoordigers van oranje respectievelijk rood-wit. Net als, bijna precies een jaar geleden, onze ontmoeting in het sportpark aan de Loevenhoutsedijk, bij korfbalvereniging Synergo. Daar vonden toen voor het eerst de Koningsspelen plaats, een dag kort vóór Koningsdag waarop kinderen gezamenlijk ontbijten en buiten gaan sporten. Dit alles voor hun plezier, maar ook om te laten zien dat gezond eten en bewegen belangrijk zijn.

Alweer een initiatief tot het succes waarvan Rabo Utrecht en in het bijzonder jij, Annemarie, hebt bijgedragen. Samenwerkend met een groot aantal enthousiaste partners in de stad. Vorig jaar was het geweldig met de kinderen van de Cleophasschool, dit jaar was ik bij de Koningsspelen op een school in Ondiep. Ook weer goed om daar te zijn.

Tot veel van de mooie dingen die ik heb genoemd, heb jij, Annemarie, achter de schermen dus uit naam van Rabo Utrecht bijgedragen. Nu je een nieuwe uitdaging aangaat, wil ik je daar namens de stad graag van harte voor bedanken. Waarna ik je heel veel succes wens bij Rabo Schretlen Vermogensmanagement. (Mij zul je er niet tegenkomen want ik heb geen vermogen.) En als ik me over iets GEEN zorgen maak, dan is het dat het nu opeens afgelopen zou zijn met de waardevolle bijdragen die je levert tot de ontwikkeling van onze stad. Het ga je goed en wordt vervolgd.