Burgemeester Afscheid gemeenteraadsleden Tim Homan, Janneke van der Heijden en Lars Roodenburg

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Stadhuisplein, raadzaal stadhuis, 23 januari

Leden van de gemeenteraad, leden van het college, beste mensen, en in het bijzonder: familie, vrienden en oud-collega’s (van ons en) van Janneke, Tim en Lars. 

Vandaag neemt de gemeenteraad afscheid van 3 raadsleden: Janneke van der Heijden, Tim Homan en Lars Roodenburg. Gaat u er maar even voor zitten.

Janneke. Voor jou is het een dubbel afscheid. Jij verlaat niet alleen de gemeenteraad, maar ook de gemeente. Je verruilt Utrecht voor Maarssen… Daar moet dan wel een heel goede reden voor zijn... En die heb je ook: de liefde. Die bleek sterker dan jouw liefde voor de politiek - begrijpelijk, zou ik daar aan willen toevoegen.

Het tekent jouw als gemeenteraadslid: de mens voorop. Altijd. Met flair zat je raadsinformatiebijeenkomsten voor. Je haalde het beste in mensen naar boven. Door hen te helpen zich goed te presenteren en hun mening te geven. Jij hield aandacht voor wat een maatregel met een mens doet. Maar ook: met de mens achter de politicus (want dat zijn ook af en toe net gewone mensen…). Als er een verhitte discussie had plaatsgevonden of een standpunt werd ingenomen, was jij de eerste die vroeg: "Hoe is dit voor jou? Is dit oké?". Daarom zat je ook in de Lief & Leed commissie van de fractie (wist niet dat Groen Links die nodig had). Voor een origineel cadeau of verjaardagen, of een attent gebaar op minder vrolijke momenten, moest je bij Janneke zijn.

In het begin moest je nog een beetje uitvogelen hoe je jouw idealen vertaalde naar de dagelijkse politieke praktijk... Je hebt daarin je weg gevonden. Op speelse wijze. Bijvoorbeeld als initiatiefnemer van raadsleden als SDG-ambassadeurs. Je verraste regelmatig met jouw verfrissende kijk op zaken. Was volop aanwezig in de stad en toonde altijd oprechte interesse in mensen. En je schuwt de zelfspot niet: als je iets zei dat niet klopte, lachte jij daar zelf het hardst om (dat zeg ik overigens niet tegen de heren die volgen). Vorige week nog nam je onze kersverse wethouder Eelco Eerenberg op zijn kennismakingsronde door Utrecht mee naar Het Muzieklokaal. Toegewijd tot het allerlaatste moment. En dat moment is nu - helaas moet ik zeggen - aangebroken. Janneke, namens raad en college dank ik je voor je inzet voor Utrecht en de Utrechters. Wens je alle geluk in Maarsen - het is om de hoek, dus zeg ik: tot ziens ... Geniet van de liefde - je liefde.

Door naar jou, Tim... Tim, jij geeft naar goed student- en startergebruik het stokje tussentijds door aan een nieuwe generatie gemeenteraadsleden. Jouw fractiegenoot Eva Oosters is later dit jaar aan de beurt, dus die afscheidswoorden kan ik alvast gaan schrijven. Student ben je, uitzonderingen daargelaten, niet voor eeuwig. En dat geldt, u ziet het, ook voor gemeenteraadsleden... Weet niet wat je fractie allemaal voor jou in petto heeft, maar wij gaan je niet met stille trom uitzwaaien.

Je komt oorspronkelijk uit Blokker (ontdekten net dat wij ooit dezelfde middelbare school bezochten... ), maar je bent inmiddels op en top Utrechter. Je houdt van wielrennen en woont dus in de juiste stad. Als gemeenteraadslid maakte jij je sterk voor de fiets. Bijvoorbeeld bij het fietsvriendelijk maken van het Janskerkhof. Je zette je ook met hart en ziel in voor studentenwoningen. In deze stad is dat, jij weet dat als geen ander, een ‘aardig’ dossier. Vergunningsvrij samenwonen voor 3 studenten, betaalbaar wonen, meer rechten voor huurders: daar maakte jij je sterk voor. En je had een grote droom. Letterlijk en figuurlijk... Stelt u zich eens voor: een hoge woontoren, compleet met dakterrassen, een supermarkt en een grote gemeenschappelijke ruimte voor alle bewoners. Jouw partij had er zelfs al een naam voor verzonnen: de ‘Tim-toren’. Mocht je droom uitkomen, dan kan de adviescommissie straatnaam ‘Tim-toren’ alvast op de shortlist zetten...

Jij houdt van politiek, je bent een nieuwsjunk en je bent verslaafd aan... Fanta Lemon. Je hebt je master politieke geschiedenis bijna afgerond en gaat vanaf volgende maand stage lopen bij de NOS, bij het programma ‘Met het Oog op Morgen’. Een toekomst in de politiek, in de journalistiek of misschien parlementaire journalistiek... wie weet wat jouw stage brengt.

Tim, ‘Was ich noch zu sagen hätte, dauert eine Zigarette’... Veel korter zelfs, luister maar: dank voor jouw inzet  voor de gemeenteraad, de stad, de Utrechters... Het ga je goed. En hopelijk zien we je hier nog. Dan zetten wij een flesje Fanta Lemon voor je klaar...

En we zijn er nog niet. Dag Lars... Ook jij neemt vandaag afscheid als gemeenteraadslid, na 10 intensieve jaren... Soms super-intensief... Bijvoorbeeld als er verkiezingsposters geplakt moesten worden (ja, dat was vroeger zo... ). Met borstel, bezem en veel lijm: een ambacht dat jij heel serieus neemt. Ook als het posterplak-seizoen nog net niet was begonnen... Daar ziet u het posterplak-gilde, met gildemeester Lars Roodenburg. Maar naast meester in de posterplakkunst sta je ook bekend als ‘Mister Erfpacht’. Jij maakte je sterk voor de ‘vastklik-optie’ van erfpachters. En naast ‘Mister Erfpacht’ kunnen we jou ook ‘Mister Leidsche Rijn’, ‘Mister De Meern’, ‘Mister Vleuten’ en ‘Mister Haarzuilens’ noemen (althans dat vind je zelf). Behoud van de weekmarkt in Leidsche Rijn, Leidsche Rijn Centrum, een bioscoop voor Leidsche Rijn, het Máximapark, winkelcentrum Vleuterweide, de weg naar Haarzuilens: allemaal onderwerpen waar jouw hart sneller van ging kloppen en waar je jouw schouders onder hebt gezet. Ook lastige kwesties ging je niet uit de weg: de spaceboxen in de Lieflandlaan, begraafplaats Hamlaan, onteigeningsbesluit HOV-baan Rijnvliet...

Een straat- of buurtfeestje organiseren is dankzij Lars’ inzet een stuk makkelijker geworden. ‘Mister Straatfeest’, ook dat ben je dus... En hopelijk heb je na vandaag daar ook wat meer tijd voor, want je hebt je 10 jaar met veel passie ingezet voor Utrecht en de Utrechters. Een gemeenteraadslid met soms 2 gezichten: het ene moment de - dat hoor ik dan van anderen, hè? - ‘grumpy brombeer’. En dan de Lars die voor iedereen door het vuur gaat. Soms ben je onnavolgbaar... Vaak messcherp... En als geen ander in staat om de boel ook weer aan elkaar te lijmen. De Bisonkit van vlees en bloed. En een dossiervreter: iemand die door blijft zoeken tot hij precies weet hoe de vork in de steel steekt. Althans de vork volgens Lars... Een verbeten voorvechter van de vrije stad, dat ben je ook. Maar bovenal: een gewaardeerd gemeenteraadslid die door velen zal worden gemist. Echt waar.  

Beste Lars,  

Het is spijtig dat je vertrekt, maar begrijp tegelijk dat het tijd is voor andere, belangrijke dingen in het leven... Wens je alle goeds toe voor de toekomst. We hopen je uiteraard nog eens te zien in deze raadzaal. Misschien groei je ooit nog uit tot ‘Mister publieke tribune’ (dat wens ik je eerlijk gezegd niet toe). Spreek namens de hele gemeenteraad als ik je van harte dank voor alles wat je Utrecht hebt gegeven. Waarmee je niet alleen waardering, maar ook een Raadspenning hebt verdiend.

Uw mening