Burgemeester Afscheid gemeenteraadslid Eva van Esch

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Stadhuisplein, raadzaal stadhuis, 3 oktober 2019

Leden van de gemeenteraad, leden van het college, beste mensen, lieve Eva, Guido, Julia en Luna, familie en vrienden van Eva.

Vanmiddag neemt de gemeenteraad afscheid van raadslid Eva van Esch. U heeft het allemaal mee gekregen: Marianne Thieme maakte afgelopen weekend bekend dat ze de Tweede Kamer ging verlaten. Er kwam een zetel vrij. Er moest een waardige opvolger komen. Dan ga je op zoek naar een politiek dier…en kom je al snel uit in Utrecht… Eva, in de raadsperiode 2014-2018 zat je helemaal alleen in de raad, namens een voor Utrecht nieuwe politieke partij. We maakten snel kennis met jou. Iemand die zich niet gek liet maken. Wat anderen ook vonden: jij ging door met het uitdragen van jouw boodschap, ook al werd daar een enkele keer lacherig op gereageerd. Dat hoort allemaal bij een begin, maar als raadslid en fractievoorzitter bleef je het altijd het overzicht houden. Jij koos jouw battles zorgvuldig.

Je diende bijvoorbeeld het initiatiefvoorstel Herplantplicht Bomen in, waardoor het bomenaantal  in de stad nu beter op peil blijft. Je maakte je sterk voor een betere en meer actuele nota Dierenwelzijn. In jouw ogen nog niet perfect, maar misschien wel een stap in de goede richting. En, die kunnen we niet overslaan, je pleitte met andere fracties voor meer vegahapjes in de raadszaal... Dat heeft Nederland geweten: Washington had Watergate, wereldwijd hadden we dieselgate, en Utrecht kreeg “Bitterballengate”. Ook buiten het stadhuis en je als vurig veganist actief met vegan food. In jouw vrije uurtjes  – zijn die er dan, met een tweeling Julia en Luna – help je jouw partner Diego met het bereiden en verkopen van jullie vegan hotdogs. In Utrecht bouwde je actief verder aan de partij waar je al 10 jaar actief lid van bent. Bij de laatste raadsverkiezingen werd de Partij voor de Dieren-fractie verdubbeld.  

Beste mensen, lieve Eva, 

Jij bent gedreven, bruist van de energie. Je spreekt sneller dan de tijdwaarneming kan bijhouden. Unstoppable, vinden velen. Maar dat kan ook niet anders als je een vat vol idealen bent. Je bent 24/7 actief voor dier, natuur, milieu en klimaat. Naast alle portefeuilles die je beheerde. Een politiek dier die overal vol hartstocht de tanden in zet. Volgens jou kunnen dingen gewoon wél, zolang je het maar wil. En soms zijn er dingen die je niet wilt. Je hebt aangegeven dat je bij jouw afscheid als raadslid uit principe geen bloemen wilt ontvangen. Die keuze respecteren we. 

Eva, wens je heel veel succes in Den Haag. Alle geluk. We gaan je vaak zien.  Weet zeker dat we vaak van je gaan horen. Spreek namens de hele raad als ik je van harte dank voor alles wat je de raad en Utrecht hebt gegeven. Waarmee je niet alleen veel bewondering en waardering, maar ook een Raadspenning hebt verdiend.

Uw mening