Burgemeester Afscheidsbijeenkomst Pieter Leyssius, directeur Rabobank Midden-Nederland

Nieuwegein, Down Under, 5 maart

Welkom in Nieuwegein, "Down Under" – "het kinderfeestje kan beginnen" stond er op het bord bij de voordeur.

Beste mensen, collega’s, vrienden en familie van Pieter,
beste Pieter,

In 2011 kwam je in Utrecht te werken na een lange periode in Azië. Dat hebben we geweten. Al na 3 jaar wist je de Gouden Parel in de wacht te slepen. De winnaar van deze jaarlijkse prijs van de ondernemersvereniging OnderNamen wordt aangewezen door de ondernemers en bestuurders in Utrecht. Dat zegt genoeg. En ook jouw reactie hierop. In de media liet je weten deze prijs vooral te zien als een erkenning voor al je collega’s.

Je gunt de ander wat. Daarmee ben je de afgelopen 7 jaar ver gekomen. Uiteraard heeft dit de Rabobank zelf veel opgeleverd. Maar evengoed de ondernemers in Utrecht en diverse maatschappelijke initiatieven. Het aantal organisaties, initiatieven en bedrijven waar jij iets voor hebt betekend, is niet op 2 handen te tellen. Zou die inbreng willen samenvatten als: 'mensen en organisaties tot bloei laten komen'. Jouw motivatie: de stad een stukje mooier en beter maken.

Als eerste doe je dit door organisaties en mensen met elkaar te verbinden. Denk dan bijvoorbeeld aan jouw voorzitterschap van de Utrechtse Ondernemerssociëteit. De activiteiten die jij binnen deze club hebt geïnitieerd en georganiseerd, variëren van ondernemersreizen tot en met jeu-de-boulesavonden en aspergelunches. Dat doe jij gewoon.

Het heeft ervoor gezorgd dat de UOS een bruisende en levendige club is geworden. Ook jouw betrokkenheid bij een maatschappelijk initiatief als JINC valt op. Om jongeren op weg naar werk te helpen. Je gelooft dat ieder kind een talent heeft. En je zet je samen met bedrijven en scholen in voor een samenleving waar je achtergrond niet je toekomst bepaalt.

Daar zet je dan jouw netwerk graag voor in. Dat is een groot netwerk. Daar steek je dan ook veel tijd en energie in. En deelt die contacten graag met anderen. Als je met iemand in gesprek bent, ga je al snel in gedachten na of je in jouw netwerk iemand hebt die iets voor die ander kan betekenen. Een bijzondere eigenschap.

Noem als tweede ook graag jouw doorzettingsvermogen. Als je ergens in gelooft, vindt dat iets nodig is, dan geef je niet snel op en ga je er helemaal voor. Denk aan het nieuwe clubhuis van Kampong. Een plan dat er al lange tijd lag, alleen zat er jarenlang maar weinig vooruitgang in. Een ingewikkeld dossier met veel belanghebbende partijen. Lees: een mooie klus voor Pieter. Rondom het WK Hockey in 2014 heb jij de betrokken partijen bij elkaar in een hok gezet. Ze mochten er van jou niet uit voordat er een plan lag. Dat werkte.

Op die manier ben je er ook voor jouw klanten. Je ziet de kansen en als zij een goed idee hebben – en je gelooft daar ook in – dan ga je voor hen door het vuur. 'Desnoods ga ik ervoor naar Wiebe Draijer', schijnt een veelgehoorde quote uit jouw mond te zijn. Dat geeft de ondernemers het noodzakelijk vertrouwen om nieuwe stappen te zetten.

Ten slotte werk jij met een energie die ongeëvenaard is. Je gaat 7 dagen per week door. Privé en werk lopen naadloos in elkaar over. Altijd en voor iedereen bereikbaar. En dan doe je ook nog eens bijna alles op de fiets. Om het goede voorbeeld te geven. Die arbeidsethos heb je mogelijk overgehouden aan jouw periode in Azië.

Althans, ik begreep dat je geen gelegenheid onbenut laat om collega’s erop te wijzen dat ze daar toch echt harder werken dan hier in Nederland. 'Je wordt goed betaald, dus moet je ook leveren', is zo’n beetje jouw insteek. En daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. En zo zijn er meer van die uitspraken die je er tijdens vergaderingen graag ingooit. Bijvoorbeeld dat je zo voor de bank moet werken alsof het je eigen portemonnee aangaat.

Of door de administratieve klussen – die de laatste jaren sterk zijn toegenomen door het verscherpte toezicht op de banken - te vergelijken met stofzuigen of afwassen. Ook op het werk moet je soms corvee doen. Niet leuk, maar wel noodzakelijk. Dat weet je dan zo te brengen dat ze er nog zin in krijgen ook.

Beste Pieter,

De afgelopen 7 jaar heb je jezelf laten zien als iemand betrokken en begaan is bij de stad Utrecht. De impact daarvan is niet te onderschatten. Veel maatschappelijke initiatieven en bedrijven hebben hiervan geprofiteerd. Veel dank voor jouw inzet voor Utrecht en alle succes in je nieuwe functie.