Burgemeester Aftrap lustrumweekend 80 jaar Oranje- en Wijkvereniging Oog in Al

Utrecht, Festivalterrein naast Dominicuskerk, 15 juni 2018

Geachte aanwezigen, beste Oog in Allers,

In Utrecht is iedere wijk mij even lief. Maar in Oog en Al stond jarenlang aan de Averkamplaan ons huis. Hier groeiden onze kinderen op, gingen hier naar school… Dus dan voelt hier komen, een beetje als thuiskomen. Dank voor de uitnodiging. 80 jaar Oranjevereniging. 80 jaar Wijkvereniging. U kunt een mooi en gezellig weekend tegemoet zien. Hopelijk werkt het weer het hele weekend mee. Vandaag ‘The Grand Opening’… Een oer-Uteregs feest, in een oer-Uteregse wijk. Een wijk van sportieve mensen. Marco, Dafne en Jochem. Een wijk van creatieve mensen. Gerrit, Dick en Tommy. Maar vooral de wijk van heel veel actieve mensen. Betrokken mensen. Mensen die houden van hun wijk. En graag hun handen uit  de mouwen steken voor hun buurt. Als je hier één keer op de trom slaat, loopt heel Oog in Al uit. U ziet het: volle bak. En morgen ook: op het volleybaltoernooi, de zeskamp en het wijkfeest. En zondag gezellig aan de wijkbrunch.

Oog in Al is ook de wijk van mensen met een mening. Ongezouten ook. En soms zijn ze een beetje eigenwijs. En dit alles maakt Oog in Al  tot een echte Utrechtse wijk. Mensen met het hart op de tong… en hart voor hun buurt. Een wijk waar iedereen elkaar kent. Dit is een dorp in een stad. Je zou er een boek over kunnen schrijven. En dat is precies wat Janny, Gerdie, Anna, Chiara en Sam tien jaar geleden deden. Zij schreven een prachtig boek over deze wijk. ‘Onder Ons Gezegd’… U heeft het natuurlijk  allemaal in de kast staan. In uw boekenkast mag u weer een plekje vrijmaken. Want er is een nieuwe versie. Barstensvol nieuwe feiten over Oog in Al. Dus net een beetje beter en completer. Net als dit jubileumweekend: dat wordt vast beter en leuker dan vijf jaar geleden.

Geachte aanwezigen, beste Oog in Allers,

Ik feliciteer de vereniging met de 80e verjaardag. Ik feliciteer u allemaal. Dan nu de presentatie van de nieuwe Onder Ons Gezegd. Complimenten aan de makers. Wederom: mooi werk. Ik mag het eerste exemplaar overhandigen, en dat is ontzettend leuk, aan mevrouw Heuperman. Mevrouw Heuperman, 98 jaar jong bent u. U heeft Oog in Al gebouwd zien worden. Zien groeien. De donkere dagen meegemaakt. De vrolijke momenten meegemaakt. Zoals de oprichting van de Oranjevereniging en Wijkvereniging. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de buitenplaats Oog in Al werd verkocht aan de gemeente Utrecht. U bent dus bijna net zo jong als deze wijk. U woont hier al zo lang. U bent Oog in Al. Het is een eer u, mevrouw Heuperman, het eerste exemplaar van het boek te mogen overhandigen.