Burgemeester Beëdiging politiekids Overvecht

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Mattheusschool, 10 oktober 2018

Beste politiekids, beste mensen, ouders, verzorgers, juffen en meesters, beste Ellen, Hans en Sjaak van de politie,

Ik weet het nog wel: een jaar of vier geleden in het oude schoolgebouw aan de Ghanadreef. ontzettend aardig van jullie dat ik nu wéér een hele groep politiekids mag installeren.

Stoere kids, die elke maand met pet en vest op pad gaan met een echte politieagent. Rondlopen of rondrijden, kijken wat er allemaal gebeurt, mensen helpen en problemen die je tegenkomt proberen op te lossen. Helpen bij verkeerscontroles, mensen vertellen dat ze moeten oppassen voor zakkenrollers. Afval opruimen.

Goed, trouwens, dat ook een aantal van jullie ouders zijn komen kijken. Van harte welkom, mamma's en pappa's. Het is belangrijk dat je moeder en vader er bij zijn als je zoiets bijzonders gaat doen. Dan weten ze tenminste waar je het over hebt als je met bijzondere verhalen thuiskomt. En weet bijna zeker, dat ze thuis zelf ook beter gaan opletten met een politiekid in huis.

Ik hoop dat jullie veel leren en veel plezier hebben met de politiemannen Hans en Sjaak.

Nora, Adam, Okan en Walid, jullie zwaaien vandaag af. Maar niet zomaar. Goed dat jullie net vertelden over jullie ervaringen. Wat jullie het leukst vonden en wat jullie leerden. Jullie krijgen een officiële oorkonde waarop staat wat jullie hebben gedaan.

Raina en Safae, net als Nora, Adam, Okan en Walid heb ik jullie bijna vier jaar geleden officieel beëdigd. Jullie blijven nog even, en dat is goed, want een beetje ervaring is nooit weg. Heel veel succes en help de nieuwe kids een beetje.

En dan de tien kinderen die vandaag zullen worden beëdigd tot politiekid. Ik noem jullie namen straks één voor één op. Alle agenten leggen een officiële eed af. Toch, Ellen, Hans en Sjaak? Je moet beloven dat je je werk goed en op een eerlijke manier zal doen. Jullie dus ook.

Ik zal nu eerst de belofte voorlezen. Jullie hoeven hem niet te herhalen. Maar luister wel goed en als je het hebt gesnapt, zeg dan straks: 'dat beloof ik'. Ik begin met het voorlezen van de tekst.

Als Politiekids Overvecht beloven wij:
* wij gaan respectvol met iedereen om
* wij helpen elkaar en leren van en met elkaar
* wij zijn zuinig op spullen van onszelf en anderen
* wij houden het gebouw en de omgeving schoon
* wij gedragen ons netjes
* wij spelen en werken rustig, gezellig en sportief samen
* wij lossen ruzies pratend op
* wij zijn een voorbeeld voor andere kinderen
 
En nou zijn jullie aan de beurt. Veel succes, wees trots en dank politiekids dat ik er weer bij mocht zijn.

Uw mening