Burgemeester Bekendmaking bedrag 'Eet met je hart'

Utrecht, De Rechtbank, 23 februari 2017

Mevrouw Van Geel, dames en heren,

Dank u wel voor uw uitnodiging hier in het restaurant van De Rechtbank, maar waar u allen aanwezig bent voor alweer de vierde editie van Eet met je hart. Een campagne gericht op duurzaam contact tussen ouderen en buurtgenoten.

Het is geen machine die uitstapjes genereert, want de ontmoetingen regelen de ouderen helemaal zelf. Maar wel met de garantie, dat iedereen na een bezoek aan het restaurant weer thuiskomt. Dat is mogelijk dankzij al die vrijwilligers. En structurele samenwerkingen met bijvoorbeeld de Junior Kamer die binnenkort met de paasdagen een hapje met ouderen gaat eten.

Die ontmoetingen, de ene keer groots in TivoliVredenburg, de andere keer klein, leiden altijd tot een afname van dat nare gevoel van alleen-zijn. Eenzaamheid is van alle tijden, ook van alle leeftijden overigens. Maar voor de ouderen onder u, is het iets lastiger. Als je geliefden niet meer bij dagelijks bij je zijn dan kan het stil worden in huis. En wanneer de zorg die je nodig hebt, niet meer vanzelfsprekend is, dan is het heel fijn om te weten dat er mensen in de buurt op je wachten om samen te eten. In een mooie ambiance, een vaste samenstelling die leiden tot een hechte band en afspraakjes die spontaan worden gemaakt.

Dames en heren, Eet met je hart bestaat al in 16 steden Nederland, maar vindt zijn oorsprong in Utrecht en dat is best een beetje bijzonder. Ik ben blij te merken dat er door u, vrijwilligers en horecaondernemers, hard gewerkt wordt voor de generatie waar ook ik veel aan heb te danken. Ik hoop van harte dat u dit goede initiatief blijft steunen, uw deuren blijft openen.

Eet met je hart heeft naast die prachtige ontmoetingen een mooi bedrag opgeleverd. Ik houd u niet nog langer op, want uw warme hap wordt anders koud. De opbrengst is geworden: 28.000 euro.