Burgemeester Bekendmaking Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2019

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Binnenhof, Ridderzaal, 19 november 2019

Dag allemaal,  
 
Wat een eer om hier te zijn en wat een eer om aan de uitreiking van de Overheidsawards te mogen bijdragen. Het is zover, de jury heeft besloten … Heb het voorrecht, na een intensief proces van selectie en werkbezoeken, de beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2019 bekend te maken. Tien shortlistkandidaten gaven op 27 september een pitch tijdens de Dragons’ Den bijeenkomst in Utrecht. Daar kwamen deze drie voortreffelijke finalisten uit. De jury bezocht de drie finalisten, op de werkvloer. Hebben we enorm van genoten. Vertel u nu graag uit het juryrapport over de drie finalisten.
 
Begin in het Hoge Noorden… Het Centraal Justitieel Incassobureau heeft de afgelopen jaren een cultuuromslag gemaakt. Van een meer technocratisch incassobureau naar een 'klantvriendelijke' dienstverlener. De dienstverlening wordt continue verbeterd, vanuit de centrale vraag: "Wat verwacht de maatschappij van het CJIB?" ["Minder enveloppen op de deurmat", hoor het u denken. Bent u toch echt zelf verantwoordelijk voor…] Deze cultuuromslag heeft veel positiefs gebracht. De 'debt alert.', het telefonisch innen en een daling van het aantal klachten. Het CJIB werkt aan de ene kant hard aan het automatiseren van het werk. Maar verliest - door een meer persoonsgerichte aanpak - de menselijke kant niet uit het oog. Ook op de werkvloer worden resultaten geboekt. Met initiatieven als het 'employablity center' en de regio samenwerking Noord-Nederland laat het CJIB zien dat het steeds meer aandacht schenkt aan de ontwikkeling en mobiliteit van de medewerkers. Daarnaast laat het CJIB met concrete resultaten op de werkvloer zien dat het een diverse  organisatie aan het worden is.   
 
Door naar Brabant … De gemeente Tilburg heeft een indrukwekkende transformatie doorgemaakt. Van een klassiek dienstenmodel naar een…netwerkende organisatie. Van spelbepaler naar één van de spelers in complexe krachtenvelden. Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van het Spoorpark. Dat gebied kwam tot stand met inbreng van de Tilburgers. Het grootste burgerinitiatief van Nederland. De gemeente werkt opgaven-gericht… Data-gedreven… Is niet bang om te experimenteren… Niet bang grenzen op te zoeken… Die aanpak werpt zijn vruchten af. Volgens het AD daalde de gemeente Tilburg in de misdaadmeter van plek 3 naar plek 24. De lokale dienstverlening krijgt bijvoorbeeld het rapportcijfer 8,4. Een paar jaar geleden was dit nog een 6,8. Daar kan je mee thuiskomen… Al die positieve ontwikkelingen hebben een goede indruk achtergelaten bij de jury. En dat, terwijl de opgaven voor lokale overheden alleen maar complexer en uitdagender worden – nietwaar Minister Knops?.  
 
En last but not least…ProRail. ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland, van infrastructuur tot capaciteitsmanagement. Iedere dag werken zo’n 4.500 mensen door het hele land voor ProRail. Zij zorgen ervoor dat 1,2 miljoen reizigers en 110.000 ton goederen veilig en op tijd op hun bestemming aankomen. Bij ProRail heerst, terecht, 'spoortrots'. ProRail weet in een complex speelveld aan ketenpartners, de gezamenlijke doelen te realiseren. Overal in het land worden stations omgebouwd tot prettige verblijfplaatsen. Niet lukraak, maar in goed overleg met de omgeving. Omwonenden en andere betrokkenen worden meegenomen in het gehele proces. Ook op het vlak van punctualiteit heeft ProRail mooie resultaten geboekt. Vorig jaar werd op het Nederlandse spoor de hoogste reizigerspunctualiteit ooit gereden. Geen reden voor ProRail om achterover te leunen. ProRail zoekt continu naar innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder en duurzamer te maken. En daarmee storingen en vertragingen te voorkomen. Gezien het ingewikkelde speelveld met NS en andere aanbieders en vervoerders, is en blijft dit een uitdagende opgave.  
 
Het moment van de waarheid nu… Veel dank aan alle organisaties, met name de finalisten, voor al het werk, hun mooie bijdragen. Aan diversiteit, ambitie en inspiratie geen gebrek. De inzendingen spreken voor zich. Wij hopen dat al deze kennis en ervaring verder gedeeld worden. U bent, alle drie, excellente finalisten. Er kan er maar één winnen… De winnaar werkt goed samen met verschillende partners. Weet zich goed aan de veranderde vraag van de samenleving aan te passen... Maak nu graag de winnaar van Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2019 aan u bekend: de gemeente Tilburg.

Uw mening