Burgemeester Bekendmaking Het Ultieme Utregse Woord

Utrecht, De Kargadoor, 28 augustus 2018

Beste Koos, Beste mensen,

Voelt u het ook? Die spanning. Dit is een historische avond. Utrecht krijgt er een nieuw woordenboekje bij. En het Utrechtse geschiedenisboek krijgt er een nieuw hoofdstuk bij. Want zo meteen maak ik het Ultieme Utregse Woord bekend. Het mooiste woord van de allermooiste taal in Nederland. Hier op één van de allermooiste plekken van ons stadsie: het grachie. Ik blijf geen Utregs praten. Dat kunt u allemaal veel beter dan ik. Maar ik ben vereerd dat ik burgemeester mag zijn  in een stad met een eigen taal. Het Utregs. Onze taal hoort net zo bij deze stad als de Dom, het Oudegrachie, het Vreeburg en Wijk C. Rijk en Herman zongen er zo mooi over. In het allermooiste Utregs. Op een avond als deze zou ik graag willen weten: wat zouden Rijk en Herman het ultieme Utregse woord vinden? Gladiool?  Jochie? Wijffie? Dakhaos? Of misschien toch waor? Het zal altijd een geheim blijven.

Wat geen geheim blijft, is wat volgens u het Ultieme Utregse Woord is. Want u heeft massaal gestemd. Meer dan 16.000 mensen hebben gestemd. Bijna 260 woorden zijn ingediend. Veel dank daarvoor. Deze wedstrijd, al uw stemmen, de aanwezigen in deze zaal, hier in de Kargadoor, laten zien dat het Utregs nog steeds springlevend is. Je hoort het Utregs niet altijd en overal. Maar o wee als je een Utrechter kwaad maakt. Als de FC een slechte wedstrijd speelt… Als de buurman teveel herrie maakt… Dan blijken veel mensen opeens een echte Utregse talenknobbel te hebben. Net als op de Dom en de grachten moeten we ook zuinig zijn op ons mooie Utregs. Aardig idee dus, deze verkiezing.

Wat denkt, u? Volgens mij is het de hoogste tijd om het ultieme Utregse woord bekend te maken. Een spannend moment, wat dag ie wat? Beste mensen, beste Utrechters, ik laat het zien: het Ultieme Utregse Woord is... JOCHIE.