Burgemeester Bijeenkomst 'Love Shine a light'

Utrecht, Domplein, 14 januari 2019

Utrechters,

Te midden van het nieuws van vorige week dat zo beroerd en pijnlijk was om te horen en te lezen, was er toch ook weer één heel leuk bericht. Een bericht over een product waar in Nederland opeens een enorme vraag naar was en ergens zelfs uitverkocht was: de regenboogvlag.

Bij de gemeente Utrecht geen probleem: wij hadden al regenboogvlaggen. Die hangen we met plezier uit op Coming Outdag en tijdens MidZomerGracht. Ook nu hebben we ze uitgehangen. En ik zag er meer in de stad.

Dat geeft precies weer hoe we er over denken. Wat we hierover voelen. Namelijk dat wij niemand uitsluiten. Dat wij voor onze LHBTI's juist de vlag uithangen. Omdat ze erbij horen, als ieder ander. Omdat wij hen nemen zoals zij zijn. Als ieder ander.

En met hen meeleven op momenten dat zij twijfelen aan de vanzelfsprekendheid van hun plaats in de samenleving. Momenten waarop wordt beweerd dat de liefde die zij voelen, of zelfs de persoon die zij zijn, met hun eigen lichaam, met hun eigen hart en ziel, iets verkeerds zou zijn.

Wij denken daar anders over. In Utrecht hoort iedereen erbij. Voor de volle 100 %, inclusief de liefde die zij of hij voelt. Wij zijn samen.

Jullie horen erbij, wij houden van jullie zoals jullie zijn. Recht op die liefde hebben jullie net zo veel als ieder ander.

Dat is wat we in Utrecht zeggen en voelen, dat is wat velen overal in Nederland zeggen met al die regenboogvlaggen. En we willen dat iedereen in de wereld het hoort.