Burgemeester Boekpresentatie La Vuelta

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Stayokay, Neude, 19 juni 2019

Beste mensen, meneer en mevrouw (Jan en Cora) Janssen, meneer (Pieter) De Jongh, beste Edwin,

Gevoel van timing kan je niet ontzegd worden Edwin. Gisteren maakte het UCI Road Cycling Committee namelijk de startdatum van de Vuelta bekend. Het gaat om 14, 15, 16 augustus dat de Ronde van Spanje Utrecht en Brabant doorkruist.

Edwin,
Een paar jaar geleden liet je in een interview weten dat wielrennen jouw sport was geworden. Je kwam tot de conclusie dat wielrennen leuker is dan voetbal. Dat de wielerwereld aangenamer is en dat er bovendien nog echte verhalen over zijn op te schrijven.

Die verhalen vormen de basis voor jouw boek en het feit dat er nu al, zonder al te veel publiciteit, een tweede druk is verschenen, zegt veel over de pakkende manier waarop je erin bent geslaagd een aantal heroïsche en voor velen onbekende gebeurtenissen hebt weten op te tekenen. Mooi dat ook Utrechter Michel Stolker voorbij komt. Ploeggenoot van Pieter de Jongh en winnaar van de 10e etappe van de Vuelta in 1964.

De interesse voor jouw boek zegt ook veel over de toegenomen aandacht voor de Vuelta. Tien jaar geleden betitelde Hugo Camps deze ronde nog als ‘het doodgeboren stiefbroertje’, maar daar kijken we anno 2019 heel anders tegenaan. De Vuelta is uitgegroeid tot een kleurrijke koers, die ook buiten Spanje steeds populairder is geworden. Het is een prachtige ronde.

Bergetappes zijn nog bergetappes. Aan ‘veredelde molshopen’ beginnen ze niet, daar in de Vuelta. En de Vuelta is toch de meest zomerse Ronde van allemaal.  Altijd prachtig weer, bloemenjurken en klapstoeltjes langs de weg, de zingende commentaren bij de aankomst.

En dan de immensiteit van het land. Dat je uren over wegen fietst waar je nauwelijks iemand tegenkomt. In jouw inleiding schrijf je  dat dit misschien wel het meeste opvalt aan de Vuelta. Die leegte, de stilte, de eenzaamheid van het peloton op totaal verlaten wegen.

Dat zal volgend jaar bij de start van de Vuelta, hier in Utrecht, heel anders zijn. Hoop op minstens zoveel toeschouwers als bij de start van de Giro in 2010 en de Tour in 2015. Na het roze van de Giro, het geel van de Tour, kleurt Utrecht straks rood van La Vuelta Holanda. De route doet bijna alle wijken van Utrecht aan en is een feest voor en door heel veel Utrechters en natuurlijk vele anderen.

Dat er dan nu een boek over de Vuelta is verschenen, geschreven door een Utrechter, maakt de voorpret alleen maar groter. Edwin, gefeliciteerd met dit mooie resultaat. Hoop dat er vele exemplaren van worden verkocht en dat het de Vuelta nog meer fans gaat opleveren. Dank je wel.

Uw mening