Burgemeester Boekpresentatie ‘Utrecht in 100 interviews’

Utrecht, Gertrudiskapel, 24 mei 2019

Beste mensen,
Beste Jan, Anja en familie,

Mag je nu voor de tweede keer in relatief korte tijd toespreken. Vorig jaar augustus om jou Jan namens Zijne Majesteit  een Koninklijke Onderscheiding uit te reiken. Vandaag ik er een boek voor terug. Een bijzonder boek, van een bijzonder mens. Zo heb ik dat in mijn voorwoord omschreven. Vond het een eer om op die manier een bijdrage te leveren aan een product dat de optelsom is van vele uren, dagen en jaren van interviewen en schrijven.

Heb mij wel even afgevraagd wat nou het verbindende element is tussen jouw loopbaan als architect en hoofd Volkshuisvesting en Monumentenzorg en het afnemen van interviews. Op het oog heel verschillende activiteiten. Toch zijn er voldoende overeenkomsten. Net zo goed als het ontwerpen van een gebouw of het inrichten van een stad, is het schrijven van een interview een creatief proces, met een heel tastbaar product als resultaat.

Maar meer nog zit die overeenkomst in jouw liefde voor de stad Utrecht en de mensen die de stad maken. Dat is hoe ik je al heel lang mag kennen. Geïnteresseerd in wat mensen doen en wat hen beweegt. En ook daarom is het niet vreemd dat je bent gaan interviewen.

Wat opvalt aan dit boek is dat de honderd interviews een prachtige dwarsdoorsnede zijn van de Utrechtse bevolking. Wil je iets proeven van de ziel van Utrecht lees dan dit boek. Alles komt voorbij: Politici, sporters, ondernemers, historici en kunstenaars en ga zo maar door. De diversiteit is enorm. Van Lien Vos-van Gortel, de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht, tot Humphrey Mijnals, de eerste Surinamer in het Nederlands elftal. Van Ger Hoogenberg, raadslid voor de CPN en Groen Links tot VVD-raadslid en wethouder Wim van Willigenburg. En van Mario Nistro, bekend van zijn ‘Broodje Mario’, tot Marc Nijholt, die namens het Straatnieuws  een interview had met paus Franciscus. En vervolgens met de interviewpaus van Utrecht.

Begreep dat niet iedereen zich zo makkelijk liet strikken. Frans Geurtsen, de midvoor met het hardste schot van Nederland wilde absoluut niets meer weten van interviews. Maar jij wist hem toch te strikken voor een laatste interview. Ook dat maakt het boek uniek.

Er staan ook een aantal zeer aangrijpende verhalen in. Bijvoorbeeld van Edu Nandlal, die als voetballer op 7 juni 1989 de vliegramp met het SLM-toestel overleefde, waarbij bijna alle spelers van het Kleurrijk Elftal in Suriname om het leven kwamen. En in 2001 stierf zijn vijfjarig zoontje Riva in zijn armen.

Doet mij deugd dat er een aantal mensen in staan, die ik onlangs zelf nog mocht ontmoeten. Koosje Heijkoop bijvoorbeeld - zij werd afgelopen week 103 - die samen met mij de krans heeft gelegd tijdens de dodenherdenking. Of Alie Hendriksen, de laatste nog actieve diakones in het Diakonessenhuis in Utrecht. Ontmoette haar tijdens de viering van 175 jaar Diakonessenhuis.

Kortom, de 100 interviews zijn stuk voor stuk prachtige tijdsdocumentjes, waardoor we deze Utrechters niet alleen leren kennen, maar ook meer inzicht krijgen in het werken, wonen en leven in Utrecht.

Beste mensen,
Dat de interviews nu gebundeld zijn in boekvorm, maakt dat de verhalen van deze mensen voortleven en daarmee ook het werk van Jan Jansen. Jan, grote dank hiervoor. Dank ook aan de werkgroep Directe Voorzieningen - Fred Nuwenhuis, Harry de Keijzer - die in nauwe samenwerking met Jan, Anja en met Drukkerij aan de Vecht dit boek hebben samengesteld. M’n complimenten. Dank voor uw aandacht.