Burgemeester Concert Koninklijke Brassband Utrecht

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Theater Stefanus, 3 maart 2018

Beste leden van de Koninklijke Brassband Utrecht (KBU), wat ziet u er geweldig uit voor uw 115e verjaardag. Van harte gefeliciteerd. En wat lief van u allemaal, koorleden, dat u zich voor dit moment heeft aangemeld om deze avond samen met de dirigenten Pieter Koster en Marlies Huitink tot een succes te maken.

Mevrouw Patricia Swart, dank voor uw vriendelijke woorden, beste mensen in de zaal, fijn dat in zo groten getale bent gekomen, het Stefanustheater is uitverkocht. Natuurlijk ken ik de Koninklijke Brassband Utrecht. Van momenten waarop we in de stad samen vrolijk kunnen zijn, zoals op Koningsdag. Van momenten van droeve herinnering en reflectie zoals de jaarlijkse dodenherdenking. Altijd weet de KBU muzikaal en emotioneel - ook al is het een brassband - precies de juiste snaar te raken.

En het is niet anders tijdens de concoursen waaraan zij deelnemen. Ik verheug me nu al op de komende Europese Brassbandkampioenschappen, begin mei, hier in Utrecht. Geniet vanavond natuurlijk ook al van het gevarieerde muzikale programma dat we tot nu toe hebben gehoord tijdens dit concert. Het klinkt allemaal geweldig. Koninklijk, zou ik bijna zeggen.

Speciaal en erg mooi vond ik het laatst gespeelde nummer. In dit nummer heeft Marten van der Worp Utrechtse liedjes verwerkt die velen van ons kennen. M’n complimenten aan u allemaal. Ook aan jubileumcommissievoorzitter en penningmeester (slim van u die combinatie) Jan de Wit en aan voorzitter Erik Baas.

Vrijwilligers, daar moeten we het van hebben, zeker ook in de wereld van de muziek en orkesten. U ook. Mooi dat u refereerde aan uw zeer recent overleden erevoorzitter Cor Stellaard. Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers zoals hij, zoals er nu ook vrouwen en mannen voor en achter de schermen keihard hebben gewerkt om dit jubileumconcert mogelijk te maken...

Graag wens ik u allemaal nog vele jaren toe. Ondertussen is dit concert nog lang niet voorbij, beste mensen. Zo meteen mogen we even uitblazen tijdens de pauze, maar daarna zorgen de KBU en het koor er samen voor dat ook het resterende programma zal worden uitgevoerd met de muzikale perfectie en spontaniteit die we van de Koninklijke Brassband Utrecht kennen. Koninklijke Brassband Utrecht 115 jaar jong. Utrecht is blij met u. Dank u wel.

Uw mening