Burgemeester Diploma-uitreiking IMC Weekendschool

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Maskeradezaal Academiegebouw, 14 april 2019

Beste mensen, jongens en meisjes, Juf Rhani, meester Yuba en mevrouw Sabita James,

Een eer om bij jullie diploma-uitreiking aanwezig te zijn. En dat heb ik allemaal te danken aan jullie medeleerlingen Dounia en Soraya. Zij waren ook aanwezig bij de opening van de Sterrenwacht vorig jaar 30 september en hebben mij toen voor deze gelegenheid gevraagd.

Kon daar natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen. Begreep van Dounia en Soraya dat ze dit nog best spannend vonden om te doen. Toch hebben jullie de stoute schoenen aangetrokken om dit te regelen. Jullie hebben de afgelopen 2,5 jaar veel geleerd tijdens de weekendschool, maar dat je leert keuzes te maken, mensen om hulp te vragen en om niet voor spannende dingen uit de weg te gaan. Dat is iets wat je zeker nodig gaat hebben in je loopbaan en wat je hoe dan ook verder gaat helpen, wat je later ook gaat doen.

Dounia, hoorde dat jij na de middelbare school rechten of geneeskunde wilt gaan studeren. Begrijp dat wel als ik kijk naar de interessante excursies die jullie hebben gevolgd.

Bijvoorbeeld naar de rechtbank hier in Utrecht. Jullie kregen allemaal een rol: rechter, officier van justitie en Dounia, jij mocht als advocaat optreden. Jullie kregen allemaal een toga aan. En een aantal oud-leerlingen waren de verdachten. Het was allemaal net echt. 

En dan was daar de excursie naar de faculteit Diergeneeskunde. Met een zogenaamde ‘fistelkoe’.
Heb het even opgezocht, maar dat is dus gewoon een koe met een opening in zijn huid. Jullie mochten met je hand in die koe om haar maag te voelen en het kalfje dat ze met haar meedroeg. Dat moet een bijzondere ervaring zijn geweest en dat brengt zo’n beroep als dierenarts heel dichtbij.

Deed mij ook goed om te horen dat jullie de Tweede Kamer hebben bezocht en kennisgemaakt hebben met Judith Tielen die eerder gemeenteraadslid hier in Utrecht is geweest.

Hoop dat een aantal van jullie de politiek in zullen gaan. We hebben jullie hard nodig en het is geweldig om op die manier de stad Utrecht of een andere gemeente, de provincie of Nederland
een stukje mooier en beter te maken.

Wie van jullie zou wel burgemeester willen worden? Had zelf nooit gedacht ooit nog eens burgemeester te worden. Wilde toen ik wat jonger was journalist, kok of stratenmaker worden…
Dat werd het helaas niet, maar burgemeester zijn is ook een prachtig beroep, omdat ik dan iedere dag mooie mensen als jullie mag ontmoeten en toespreken. Wie meer over het burgemeesterschap wil weten, nodig ik graag uit om een keer bij mij langs te komen.

Een aantal van jullie weten nu welk beroep je later wilt gaan uitoefenen. Sommigen weten het ook nog niet. Dat is volgens mij ook nog niet nodig. Het belangrijkste is dat jullie nu een beeld hebben van wat er zoal mogelijk is.

En ben ervan overtuigd, als je met volle overtuiging je interesses en hart volgt, je toekomstdromen nastreeft en vooral dat je met een beetje lef aan de slag gaat, je op een mooie plek terecht komt.

Van harte gefeliciteerd met jullie diploma en alle goeds voor de toekomst.

Dank jullie wel.

Uw mening