Burgemeester Eerste exemplaar boek 'De Aytems van Inspiratie: East Meets West' van Ayt Erdogan

Utrecht, Meat and More, 12 februari 2018

Meneer Erdogan, beste Ayt, mevrouw Erdogan, vrienden, relaties, leveranciers, uitgever, fotograaf, kortom beste mensen,

Ayt, veel dank voor de uitnodiging en natuurlijk helemaal voor het ‘eerste’ exemplaar van je boek ‘De Aytems van Inspiratie: East Meets West’. Utrecht is trots op je talent - van kinds af aan, wat zullen je ouders in Hilversum trots op je zijn - en aanwezigheid. Een kok die op allerlei (top)locaties aan de slag ging en was, en nu met ‘El Qatarijne’ aan de Mariaplaats tot volle wasdom komt. En dat op een moment dat Utrecht zelf ook booming is... Dank ook ‘Meat and More’ dat Ayt en zijn mensen vandaag bij u te gast mogen zijn...

Het grootste deel van de bewoners van deze wereld, en ook van de Utrechters, staat met enige regelmaat zelf achter het fornuis. Onder hen zijn er vast velen die heel aardig of zelfs lekker kunnen koken (denk aan de hier aanwezige Frans van Wieren van Chez Jacqueline). Toch zal iedereen bevestigen dat dat heel wat anders is dan professioneel koken in een restaurant. Tijdens programma's zoals Masterchef kan iedereen zien dat de grens tussen een verdienstelijke thuiskok en een echte professional zelfs behoorlijk scherp is.

De beste manier om met professionele kookkunst kennis te maken, is natuurlijk uit eten gaan. Hier in Utrecht is jouw restaurant El Qatarijne aan de Mariaplaats momenteel één van de vele uitstekende plekken om dat te doen. Daar laat je dagelijks zien (en proeven) wat je kunt, Ayt, en vanavond heb je een stukje El Qatarijne hier naartoe gebracht.

Dit boek zou je kunnen zien als een soort verlengstuk van de open keuken van El Qatarijne. Zowel daar als in dit boek kan iedereen in full colour zien hoe jij je vak uitoefent.

Al dekt het woord 'vak' de lading misschien niet helemaal. Want voor heel veel chef-koks en ook voor jou gaat het om meer dan dat. Dat merk je aan alles. Om heel, heel hard werken bijvoorbeeld, elke dag opnieuw. Samen met het team om je heen. Om passie, beleving en complete toewijding. Wat dat betreft is dit vak ook vergelijkbaar met topsport.

En dan is er de creativiteit waar je als topkok over moet beschikken. Elke keer weer nieuwe smaken verzinnen, nieuwe combinaties en nieuwe bereidingswijzen bedenken én perfect uitvoeren.

Alles bijeen heeft koken op niveau misschien nog wel het grootste raakvlak met kunst. Waarbij je een keuken dan moet zien als het atelier, de plek waar de wondertjes tot stand komen. Net zo min als bij andere soorten kunst, kan je altijd precies zeggen hoe dat gaat, met die wondertjes. Dat is het geheim van de smid.

Wat een kunstenaar wel kan doen, is iets zeggen over datgene wat hem inspireert. Dat is wat jij doet in dit boek. Je vertelt ons ons niet alleen over je kookkunst. Je laat ons ook kennismaken met je familie en je vrienden. Met medewerkers, leveranciers en trouwe klanten. Kortom met alle 'Aytems van inspiratie'. En we mogen ons gelukkig prijzen dat ook onze stad bij die 'aytems' hoort, bij de facetten die je inspireren bij je werk. Die maken dat je er elke keer weer in slaagt een feestje tot stand te brengen op de borden van je gasten. Beste mensen, kom nog eens terug bij Ayt en in Utrecht. en jij Ayt, heel veel succes, met dit boek, met je kookkunst en met je restaurant. Afiyet olsun.