Oud-burgemeester Jan van Zanen Eerste exemplaar boek ‘Het zal je broertje maar zijn’ van Anuar Abdelkrim

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, De Utrechtse Boekenbar, 19 januari 2019

Beste mensen, Anuar, moeder, broertje, echtgenote Sherize, dochter Nora, uitgever Jiska en uitbaters van de Boekenbar.

Wat een enorme eer hier te mogen zijn. Op deze plek aan de Westerkade die voor mij - 25 jaar geleden was hier even verderop de verloskundigenpraktijk (in de voormalige slagerij) die mijn dochter ter wereld hielp komen, hier vlakbij in Rivierenwijk ging ik wonen toen ik begin 2014 terug naar Utrecht kwam - zo’n speciale betekenis heeft.

Dank voor het eerste exemplaar van jouw allernieuwste boek. Ben zoals gezegd vereerd en nieuwsgierig. ‘Het zal je broertje maar zijn’ is jouw tweede roman. Drieënhalf jaar ben je er mee bezig geweest. En het is je gelukt. Je bent naast schrijver: komiek, acteur, programmamaker en vader (klopt toch he Nora?).

Want, beste aanwezigen, het lijkt allemaal zo mooi, hè? Een boek schrijven… En misschien droomt u er stiekem ook van. Want stelt u zich eens voor, uw boek in: de boekhandels, de openbare bibliotheken, in de webwinkels, en bij honderden, misschien wel duizenden mensen in de boekenkast. En: uitgenodigd worden voor het Boekenbal.

Een mooie droom, nietwaar? Maar we vergeten soms dat in een boek vaak liters bloed, zweet en tranen zit. Je hebt een goed idee, maar hoe zet je het op papier? Schrijven is schaven en veel schrappen. En na het zetten van je laatste punt wordt het pas echt spannend. Met knikkende knieën en klotsende oksels, naar de uitgever. Iedereen die wel eens een boek heeft geschreven, kent dit gevoel. Ken dat gevoel zelf ook… Maar als je dan eindelijk jouw eigen boek in handen hebt, geeft dat enorm veel voldoening. Het is alle slapeloze nachten waard. En dat speciale gevoel gun ik iedereen, met dezelfde ambities als Anuar.

Een boek schrijven kan dus best eng zijn. Maar beste mensen, er is iets dat nog moeilijker, nog enger is dan je eerste boek schrijven. Je tweede boek schrijven… Want de tweede keer: moet het beter dan de eerste keer, moet het leuker zijn dan de eerste keer, moet het verrassender zijn dan de eerste keer. Kortom: hooggespannen verwachtingen. De druk…

En ook jij, Anuar moest door dat proces. Jij kreeg zelfs een writer’s block. De nachtmerrie van iedere schrijver. En mensen, weet u wat Anuar deed om van zijn writer’s block af te komen? Hij begon gewoon aan zijn derde roman… Anuar, hierdoor vond je weer de energie. Kwam jij weer in de flow. En vond je na drie maanden weer inspiratie om dit boek af te maken. Naast jouw nieuwe boek is er vandaag meer goed nieuws: er komt dus nóg een boek! Dus Anuar, mocht je straks weer een writers block krijgen, begin dan gewoon aan je vierde boek. Nu snap ik waarom sommige auteurs aan de lopende band publiceren…

Maar eerst deze, jouw tweede boek, Anuar: ‘Het zal je broertje maar zijn’… Zowel de titel als de synopsis maakt mij nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar nieuw werk van een echte Utrechtse schrijver. Eén in een lange rij van auteurs die wij kennen. In Utrecht, Unesco Literatuurstad. Jij past prima in dat rijtje, Anuar. Feliciteer jou van harte met jouw nieuwe boek en ik feliciteer de stad met zo’n verbindende persoon.

Uw mening