Burgemeester Eerste exemplaar nieuw Jaarboek Oud Utrecht

Utrecht, Humphrey's, 21 januari 2018

Geacht bestuur, beste leden van de Vereniging Oud Utrecht,

Dank voor dit eerste exemplaar van het nieuwe jaarboek. Een exemplaar waarbij, moet ik eerlijk bekennen, het water me in de mond loopt. Want wie de titel leest, beseft weer eens hoe veel plekken in onze mooie stad een culinaire geschiedenis hebben.

Af en toe vang je daar in de stad zelf ook een glimp van op. Fietste laatst in de Poortstraat ter hoogte van de Palmstraat. Zag daar op de muur de levensgrote tekst: 'Het juiste adres voor 1e kwaliteit roomboter bereid uit room is H.J. de Groot tel. 2689.' Vanaf de  Catharijnesingel zie je ergens een muurreclame met de tekst: 'Levensmiddelen Fruit tel. 10146'. En aan de Springweg valt te lezen: 'Bakker Van Doorn bakt brood van het beste koren. Tel. 18631.'

Heerlijk allemaal en ook de dorst neemt toe als je beseft dat de stad Utrecht in 1610 maar liefst 22 bierbrouwerijen telde, merendeels langs de Oudegracht. Kees Volkers schreef daar in 2006 het boek 'Wandelen over de Bierkaai' over.

Vermoedelijk kan dit nieuwe Jaarboek de honger en dorst naar nog meer historisch-culinaire kennis voor een groot deel stillen. De indrukwekkende line-up van auteurs staat daar garant voor. Zodat een meer dan waardig supplement lijkt te zijn ontstaan op de bekende serie "Ach lieve tijd", waarvoor mijn voorgangster mevrouw Vos-van Gortel het voorwoord schreef. Die rijk geïllustreerde serie bevatte nog geen deeltje met als thema 'De Utrechters en hun eten en drinken'.

Op dit gebied zit me overigens ook iets ‘dwars’, nou ja dwars, het valt op, en misschien kan ik die vraag, nu ik hier toch ben, bij u neerleggen: hoe komt het dat Utrecht er niet in slaagt voor langere tijd een Michelinster binnen te halen? Misschien heeft één van u zich hierin verdiept.

Weet overigens wel zeker dat als er sterren zouden worden uitgereikt aan historische verenigingen, de Vereniging Oud Utrecht er één zou verdienen. Niet alleen omdat de vereniging 95 jaar bestaat. Hoewel 95 natuurlijk geen 100 is, maar wel degelijk een behoorlijke leeftijd.

Die ster zou een verdiende beloning zijn voor de manier waarop de vereniging nu al 95 jaar haar bijdrage levert tot het vertellen van het lange en rijke verhaal van de geschiedenis van Utrecht. In een stad met een zo lange en rijke geschiedenis, is dat een dankbare maar ook onmisbare rol.

'Utrecht blijft je bezig houden', schreef burgemeester Vos-Van Gortel in het voorwoord dat ik daarnet noemde. En: 'De geschiedenis helpt ons te relativeren, de betrekkelijkheid in te zien van alles wat we in onze tijd tot stand denken te brengen.' Wijze woorden, waaraan ik zou willen toevoegen hoe belangrijk het is steeds te beseffen wie de stad die wij delen hebben gemaakt tot wat hij is.

Bij dit alles dient de Vereniging Oud Utrecht nu al 95 jaar tot gids. Dat is een felicitatie waard. En voor vanavond wens ik u niet alleen een smakelijk eten, maar hoop ik ook dat het menu zal worden aangevuld door vele niet minder smakelijke verhalen over onze mooie stad. Dank u wel.