Burgemeester Eerste fles Eaudegracht

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Oudegracht 332, 20 juni 2018

Geachte aanwezigen, beste Richard,

Dank voor deze eerste fles Eaudegracht. Voel me vereerd. Een fles uit een prima jaar. Uit een mooie kelder. Van de allerbeste bron. Want: Nederland heeft  het beste kraanwater ter wereld. Zo goed, dat het een geduchte concurrent  is voor mineraalwater. En veel mensen vinden kraanwater stiekem nog lekkerder ook. Je hebt lekker kraanwater… en het allerlekkerste kraanwater. En het lekkerste water komt, zeggen velen, uit Utrecht. Gewoon uit de kraan. En vanaf vandaag ook in een fles. Je kan het allerlekkerste kraanwater ter wereld dus overal mee naartoe nemen. Ik vind dit een ontzettend mooi initiatief. Om twee redenen.

Ten eerste: bezoekers van restaurants en cafés bestellen graag een glas water bij het eten. U heeft naar hen geluisterd. Dus krijgen ze voortaan het lekkerste kraanwater ter wereld op tafel. Mooie service.

Ten tweede: wat een mooie fles! Utrecht heeft er een nieuw souvenir bij. Te koop in de horeca. Bij de VVV. Bij MUS Conceptstore aan de Lijnmarkt. We hadden Nijntje al. We hadden de Domtoren al. En nu hebben we ook Eaudegracht. Eaudegracht… een echt Uteregs cadeau.

Geachte aanwezigen, beste Richard,

Kraanwater wordt wel eens oneerbiedig ‘gemeentepils’ genoemd. Maar vanaf nu is het hier een eretitel. Ons water. Utrechts water. Het lekkerste water ter wereld is nu voor de hele wereld bereikbaar. Niet online te koop. Dus je moet er wel voor naar de mooiste stad ter wereld komen… Een extra reden dus Utrecht te bezoeken. Nogmaals: prachtig  initiatief. Chapeau voor Eaudegracht.

Uw mening