Burgemeester Eerste steen (studenten)woningencomplex Nido

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Hoek Beneluxlaan - Van Heuven Goedhartlaan, 3 oktober 2018

Heren (Henk) Van Beek, (Frank) Verkerk, beste mensen,

Dear all, Peter Holden and your colleagues, thank you all for coming at the start of the renewal of this former hospital (‘Ziekenhuis Oudenrijn’) area. Good luck with all the works and please feel welcome in the heart of the Netherlands, the very heart, the city and region of Utrecht. I’ll continue in Dutch.

Het was in het begin van de jaren zestig dat de eerste plannen werden gemaakt voor het Ziekenhuis Oudenrijn. Op 26 maart 1969 werd het geopend op de plek van een voormalige homeopathische kliniek. Kanaleneiland was toen een gloednieuwe wijk vol jonge gezinnen. De strijd tegen de woningnood leek gewonnen. Een modern ziekenhuis gaf een impuls aan wijk en stad.

We zijn bijna een halve eeuw verder. Kanaleneiland, de stad, de hele wereld is veranderd sinds 1969. Het aantal inwoners van Utrecht is met een kwart toegenomen. Het aantal studenten zelfs bijna verdubbeld. Elk jaar weer trekt de stad duizenden nieuwe eerstejaars. In toenemende mate ook uit het buitenland.

Studenten zijn voor Utrecht niet alleen een bron van gezelligheid en dynamiek, maar ook een investering in de wetenschappers en ondernemers van de toekomst. Dat maakt studentenhuisvesting voor een stad als Utrecht van levensbelang. En woningnood onder studenten tot een probleem dat moet worden aangepakt.

En het is goed om te zien hoe ontwikkelaars dit signaal opvangen. De komende jaren komen er duizenden studentenwoningen bij. Wat daarbij uitermate vrolijk stemt, is dat creatieve ontwikkelaars niet alleen in staat en bereid zijn tot nieuwbouw, maar ook tot transformatie van gebouwencomplexen die een andere functie hadden. Of het nu een voormalig provinciehuis is, een vroeger belastingkantoor of, zoals nu, een voormalig ziekenhuis.

Een nieuwe impuls voor deze plek, voor Kanaleneiland, voor Utrecht. Dat maakt het voor mij een eer - in aanwezigheid onder anderen van voormalig wethouder Gilbert Isabella en architect Erik Scholte - om voor dit belangrijke bouwproject, dat niet ten onrechte de naam 'Nido' (het Spaanse woord voor nest) draagt, de eerste steen te onthullen. Vanaf 2020 zullen vele generaties studenten hier verblijven - niet omdat ze ziek zijn, maar omdat ze hier een veilig en betaalbaar Utrechts nest hebben gevonden.

Uw mening