Burgemeester Evaluatieseminar project TerInfo

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Serre Botanische Tuin, Budapestlaan, 19 juni 2019

Beste mensen, docenten, studenten, leerlingen,

Beatrice (de Graaf), Nikki (Sterkenburg) en Nicolette (Moors), veel dank voor jullie vriendelijke welkomstwoorden. Een mooie plek van samenkomst. Groen, warm en beschut. Onthulde (30 september 2016) in deze fraaie serre ooit de Koningin Maxima Orchidee (Phalaenopsis 'Queen Maxima'), dit alles geheel terzijde.

Ja, het was zo’n dag waarvan je over 10 jaar nog precies weet waar je op dat moment was. Met wie je toen was en wat je toen aan het doen was. Misschien hadden jullie het die ochtend met elkaar over die verschrikkelijke aanslag in Christchurch. Helemaal aan de andere kant van de wereld weliswaar, maar weet zeker dat veel mensen geschokt waren over de vreselijke beelden die ze hadden gezien.

En stiekem misschien ook een beetje opgelucht waren, niks menselijks is ons vreemd, omdat het dit keer weer 'heel ver van ons bed' was. Maar zich misschien tegelijkertijd ook afvroegen 'maar wat als…' En dat we hier Utrecht, amper 72 uur later, op een afschuwelijk wijze antwoord kregen op die 'wat als … vraag'.
 
Dat deze aanslag dit keer niet op 24 uur vliegen was, maar voor sommigen slechts
een paar minuten fietsen. Gisteren was het precies 3 maanden geleden. Voor mij - en nog meer voor de nabestaanden en ooggetuigen natuurlijk - voelt het nog steeds als gisteren. De paniek, de hectiek dreigingsniveau 5 [helaas was deze primeur voor ons], het samen rouwen, herdenken, de stille tocht…het voelt als gisteren. Afschuwelijk, nog steeds. Extra belangrijk dus om vandaag bij die 18e maart stil te staan. Want voor mij bewijst 18 maart hoe belangrijk het is, dat een klas op school:

  • een plaats is waar je met elkaar over terrorisme en politiek geweld kunt praten,
  • een veilige plek is waar ook gevoelige thema’s bespreekbaar zijn,
  • waar je actuele gebeurtenissen in een historische context leert plaatsen.

Als we onze kinderen weerbaar willen maken tegen extremisme, terrorisme en radicalisering, moeten we hen daar een handje bij helpen. Vanuit de Taskforce Radicalisering en Polarisatie zijn we (gemeente Utrecht) daarom vorig jaar begonnen met TerInfo. Universiteit, gemeente en scholen doen dat samen. Met de docenten. Want leraren en leraressen hebben een belangrijke rol. Als gespreksleiders. Ze leiden discussies in goede banen. Leren kinderen kritisch te kijken naar de stortvloed aan informatie die 24/7 op hen afkomt. Ze maken het open, eerlijke en respectvolle gesprek mogelijk.

Tegen al die leraren en iedereen die actief is betrokken bij TerInfo zeg ik: jullie zijn goud waard. Jullie doen fantastisch werk. Chapeau. Net presenteerde Nikki (Sterkenburg) de evaluatie van de tweede fase. Ze blikte vooruit naar - zelfs - de derde fase. U hoorde dat de ervaringen positief zijn. Goed nieuws dus. 

Natuurlijk is er genoeg ruimte voor verbetering. Moeten we elkaar scherp op blijven houden. Utrecht zijn we samen, dus we moeten samen dit mooie en belangrijke project laten slagen. Heb daar alle vertrouwen in.

Beste mensen,

Onze kinderen verdienen vanzelfsprekend het allerbeste. Gezondheid, geluk en een goede toekomst. En ook een veilige toekomst. Zonder wéér een 18 maart. 

Met TerInfo blijven we werken aan een stad waar we het ook met elkaar oneens mogen zijn. Waar we problemen samen uitpraten. Kortom; een mooie, fijne en veilige plek waar we samen leven – zonder terrorisme, extremisme en radicalisering.

Jullie weten TerInfo werkt aan inclusiviteit. Wij zijn één, werken samen. Maken geen onderscheid tussen groepen mensen (oud en jong, groot en klein, blauwe en groene mensen). We willen geen breuklijn in de samenleving. We zijn als t effe kan één, we willen allemaal geen terrorisme. We bieden elkaar troost. En vooral een beetje perspectief. Dat wens ik u allemaal toe. Dank jullie wel.

Uw mening