Burgemeester Finissage tentoonstelling 'De Inktpot in Stijl'

Utrecht, Stadhuis, 27 januari 2017

Kunstenaars van De Inktpot, dames en heren, welkom in het stadhuis.

Duizend acht en vijftig. Zoveel bezoekers brachten twee weken geleden op Culturele Zondag een bezoek aan deze tentoonstelling, 'De Inktpot In Stijl'.

Zij zagen niet alleen de typisch Utrechtse tekeningen, foto’s, strips, schilderijen en schetsen, maar waren ook getuige van de allereerste culturele activiteit in Utrecht  in het kader van het jaar van De Stijl. Dit jaar is het namelijk precies 100 jaar geleden dat de wereld voor het eerst kon kennismaken met deze kunstbeweging. Onze regio was zelfs een van de broedplaatsen. Dit jaar staan we daarom stil bij de nalatenschap van kunstenaars als Rietveld en Mondriaan in Utrecht en Amersfoort. Ook na een eeuw zit De Stijl nog volop in onze culturele genen. Bij de kunstenaars van de Inktpot zitten die genen, naast de genen die zij hebben van hun stad, van Utrecht. Door de jaren heen is dat gebleken op allerlei voor de stad belangrijke momenten. Of het nu gaat om de Vrede van Utrecht, Paus Adrianus of Sint Maarten, alles krijgt een herkenbare link met het Utrecht van nu, al dan niet met een knipoog.

Op mijn netvlies staat het prachtige schilderij voor Dafne Schippers toen ze vorig jaar zilver won bij de Olympische Spelen. Gemaakt door Niels de Hoog. Uit alles wat De Inktpot maakt, blijkt die passie voor Utrecht. Die is gebleven, ook al tekenen velen van jullie inmiddels op hoog niveau en voor gerenommeerde, soms zelfs internationale media. Ik heb me laten vertellen dat zo'n groep gepassioneerde kunstenaars met een hart voor de stad uniek is in de wereld.

Ik heb net nog even rondgekeken en de Utrechtse charme is ook ditmaal weer onmiskenbaar aanwezig. Iedereen is van harte uitgenodigd nog één keer te genieten van 'De Inktpot in Stijl' in het stadhuis, voordat we deze expositie officieel afsluiten. Op deze locatie, want de expositie reist maandag door naar het Stadskantoor.

Laten we vooruit blijven kijken naar het Stijljaar, dat nog maar net is begonnen. Maar ook naar de volgende bijdrage van De Inktpot aan onze stedelijke beeldcultuur. We laten ons graag verrassen. Dank u wel.