Burgemeester Herdenking oud-burgemeester Jan Westra

Utrecht, Raadszaal Stadhuis, 21 november 2019

Dag allemaal,

Leden van de gemeenteraad, leden van het college, beste mensen, oud-collega’s van Jan (Janneke Kieft, Edzard van Holthe, Dirk Schuurman, Joke Kuijf, Marie-Louise van Kleef, Jaap Zwart, Ger Mik)  - en in het bijzonder, hier aanwezig vanavond, Joke en Ivo, naasten van Jan,

Vanavond hebben wij de verdrietige taak stil te staan bij het overlijden op 76-jarige leeftijd van Jan Westra op 12 september jongstleden.

Van 1988 tot en met 2001 was de heer Westra, burgemeester van Vleuten-De Meern. Toen hij daar aantrad was hij al 10 jaar burgemeester geweest in de gemeente Dussen.

Hij maakte in Vleuten-De Meern direct veel indruk. Bijvoorbeeld door de duidelijke manier waarop hij de raadsvergaderingen voorzat. In die tijd was het gebruikelijk dat de raadsleden te pas en te onpas de interruptiemicrofoon gebruikten. Voortaan moesten ze hiervoor toestemming vragen aan de burgemeester. Dat gaf behoorlijk wat reuring, maar de vergaderingen werden er korter door en de evaluatie langer, onder het genot van een biertje.

Hij was een burgemeester die echt boven de partijen stond en alle partijen gelijk behandelde, wat zeer op prijs werd gesteld door de kleinere partijen in de gemeenteraad.

Jan Westra was een zorgvuldig man. Bij de inrichting van Vleuterweide was hij zeer scherp op de manier waarop hiervoor de projectontwikkelaars werden geselecteerd. Het aannemen van geschenken was voor hem uit den boze. Als er bij de portier toch een fles wijn werd afgegeven, dan gaf hij dit aan de medewerker die op dat moment toevallig langs liep.

Bij de inrichting van Vleuterweide had Jan als duidelijke visie dat deze wijk zo groen mogelijk moest worden. Daar zette hij zich voor in, wat bijvoorbeeld resulteerde in groene erfafscheidingen.

Vermeldenswaardig is ook de betrokkenheid van Jan Westra bij de archeologische vondsten in Vleuten-De Meern. In zijn ambtsperiode werden er diverse vondsten gedaan, bijvoorbeeld een Romeinse weg en verschillende Romeinse schepen. Hij vond deze vondsten belangrijk voor de gemeenschap en stelde onder andere een beroepsarcheoloog in de gemeente aan. Toen 1 van die schepen naar Lelystad moest om geprepareerd te worden regelde Jan dit, hoewel dit niet goedkoop was. Daarnaast was hij zeer betrokken bij de komst van Castellum Hoge Woerd.

Uiteraard herdenken wij Jan Westra ook als de laatste burgemeester van Vleuten-De Meern. Hij heeft gevochten als een leeuw om de samenvoeging met Utrecht te voorkomen. Hij bevorderde daarvoor protestacties op het Binnenhof en voerde diverse gesprekken met betrokken ministers. Hij was al een geliefde burgemeester bij de inwoners van Vleuten-De Meern maar steeg hierdoor nog meer in hun aanzien.

Hoewel Jan Westra op een duidelijke manier leiding gaf was hij geen drammer, maar een 'man van het harmoniemodel', zoals voormalig wethouder Dirk Schuurman het zo mooi omschreef.

Hij liet iedereen in zijn waarde, wist de club op een uitstekende manier bij elkaar te houden en stond opgewekt en positief in het leven. Jan had het vermogen om mee te bewegen en stond open voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen.

Die kwaliteiten heeft hij na zijn periode in Vleuten-De Meern nog ingezet als waarnemend burgemeester van Houten en Rijnwoude. Op 1 maart 2004 ging Jan Westra met pensioen. Hij was toen ruim 25 jaar burgemeester geweest.  Op de kaart schreef de familie een tekst van Jan. Indrukwekkend.

"...Vergeet wat zou, beleef wat is, geniet van elkaar ..."

Graag een moment van stilte ter herinnering aan een markant en bijzonder bestuurder.