Burgemeester Honderdjarig bestaan Reddingsbrigade Utrecht

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, clubhuis Reddingsbrigade, 21 januari 2018

Beste Wouter, Tom, Ernst, Leo, Katinka, Robert en Dilejan, beste mensen van de Reddingsbrigade,

Veel dank voor dit boek en gelukwensen met jullie lustrum. Gebeurt met enige regelmaat, dat ik als burgemeester op bezoek ga bij een honderdjarige. Maar een honderdjarige die er nog zo vitaal bij loopt als u en die gespecialiseerd is in mensen redden, die kom ik niet vaak tegen.

U lijkt er als honderdjarige met het klimmen der jaren alleen maar sterker en professioneler op te worden. Misschien houdt de combinatie van water, actie en sport jullie zo jeugdig en gezond? Hoe dan ook, het belooft veel voor de komende 100 jaar.

Een eer en genoegen om vandaag iets te mogen zeggen. Als burgemeester en als beschermheer. Een eretitel waarvan ik me overigens afvraag: wat houdt hij eigenlijk in, behalve dat ik een voorwoordje mocht schrijven in uw lustrumboek? Stel dat dit clubhuis straks  onderloopt. Ik hoop het niet hoor maar stel dat. Wordt er van mij als beschermheer dan verwacht dat ik u ga redden of u mij? Misschien straks toch maar even bespreken hoe dat zit.

Een reddingsbrigade in Utrecht. Veel inwoners van onze stad zullen verbaasd zijn dat we er überhaupt een hebben. Want een reddingsbrigade, die associeer je eerder met de kust en de zee. Maar ook in onze waterrijke stad heeft een reddingsbrigade een rol. Op de achtergrond en buiten de schijnwerpers. Zoals dat heet preventief. De reddingsbrigade is er niet alleen om te redden, maar ook en vooral om te voorkomen dat er iemand moet worden gered. Om te zorgen dat het veilig is op en rondom het water. Dat mensen een prettige en onbezorgde dag hebben. En als u tóch in actie komt, dan moet het meteen ook perfect zijn, met volledige aandacht en toewijding. Zoals u heeft laten zien bij het trapincident in 2006.

De intocht van Sinterklaas, de Gay Pride, de Vrijmarkt, de Grand Départ van de Tour, de intocht, afgelopen zomer, van onze Oranje leeuwinnen. Het is maar het topje van de grote berg grote en kleine evenementen waar u bij betrokken was of bent. Ik begrijp dat u inmiddels bijna ieder weekend bent volgeboekt en dat de vraag alleen nog maar stijgt. Dat zegt iets over het vertrouwen dat organisatoren in u hebben. Evenals de brandweer, de veiligheidsregio, de politie, de gemeente. Wij zijn blij dat u er bent en werken graag met u samen.

Te meer omdat u de afgelopen jaren steeds verder bent geprofessionaliseerd. Ook al bent u 100, op het gebied van kennis, materieel en daadkracht bent u helemaal van deze tijd. Via activiteiten en opleidingen voor de jeugd verzekert u een gestage aanwas van nieuwe  generaties redders. Allemaal op vrijwillige basis en altijd met een warm hart voor de inwoners van Utrecht.

Al met al is de Reddingsbrigade een honderdjarige die er nog bij loopt als een jonge God. Waarmee Utrecht eer inlegt en waarmee u zelf eer inlegt. Nogmaals van harte en op naar de volgende mijlpaal.

Uw mening