Burgemeester Hoogste punt bouwproject Nido/Up Living Utrecht

Utrecht, Hoek Beneluxlaan - Van Heuven Goedhartlaan, 17 mei 2019

Beste mensen,

Dank voor de aardige woorden beste projectdirectieleden Bob (Canter Visscher) en Sander (van den Heuvel), dank voor de uitnodiging Job (van der Veer) - zeer gewaardeerd.

Ja, dat is even een andere aanblik… Herinner me het leggen van de eerste steen nog (begin oktober vorig jaar - waar is ie eigenlijk?). En kijk hoe het er 7 maanden later uitziet. Jullie hebben er zojuist over gehoord. Er is hard gewerkt. De patat en pannenbier, jullie hebben het dik verdiend…

En er is veel gebeurd. Een understatement … Want wij staan hier, wil daar even bij stilstaan, vlakbij het 24 Oktoberplein. Een aantal van u werkte hier op 18 maart. Een dag die we in Utrecht nooit meer vergeten. Die u misschien ook nooit meer zult vergeten… Een aantal van u heeft het allemaal van dichtbij meegemaakt. Het geweld gezien. De kogels vlogen in het rond. Maar u bevrijdde mensen uit de tram. Hielp de slachtoffers. Uw durf en daadkracht… nog steeds indrukwekkend. Utrecht is u blijvend dankbaar. Kan me voorstellen dat het ook veel indruk op u maakte.

Want wat begon als een nieuwe werkweek, een gewone werkdag, een zonnige maandag, werd een pikzwarte dag. Hoop dat u alle steun heeft gekregen die u nodig had. Van thuis, van vrienden, van collega’s. Hoop dat u de draad weer heeft kunnen oppakken. Utrecht doet dat ook. Niet vergeten, en tegelijkertijd doorgaan en mooie momenten markeren: ons allerkrachtigste antwoord op ingrijpende gebeurtenissen als deze.

U doet dit vandaag ook. Nogmaals dank voor de uitnodiging. Het is voor mij zeer de moeite waard vandaag samen met jullie dit bijzondere moment te markeren. Een – letterlijk – hoogtepunt… The Tower heeft het hoogste punt bereikt. Indrukwekkend wat jullie zo snel voor elkaar hebben gekregen. Torenhoge ambities omzetten in vele etages woongenot. Bijna 700 studentenkamers en bijna 200 woonheden voor young professionals.

Veel Utrechters die de jaren 20 van 21e eeuw beginnen in een mooie, moderne en spiksplinternieuwe woning. Sommigen van hen gaan letterlijk sky high wonen. 'Up living' in de letterlijke zin van het woord. Met een uitzicht op Utrecht waar je U tegen zegt… Iets om naar uit te kijken. De nieuwe bewoners, nieuwe buurtgenoten, nieuwe buren…ze moeten nog even geduld hebben. Maar het wordt beloond, kan u dat verzekeren.

Beste mensen,

In Utrecht zijn we dol op onze torens. The Tower is daarop geen uitzondering. Vind het een eer om hier vandaag te zijn en samen met kraanmachinist Erik - en confetti - een banner te onthullen. Ga zo het sein geven. We zijn hard op weg naar weer een nieuw stukje stad, midden in een vertrouwde buurt. Een groot compliment voor wat jullie allemaal bereikt hebben. Veelbelovend allemaal. Ik kijk uit naar het eindresultaat.