Burgemeester In ontvangst nemen dichtbundel 'Regels voor Europa'

Utrecht, TivoliVredenburg, 18 mei 2019

Beste mensen,

Welkom in Utrecht. Mooi dat u met zovelen bent gekomen. En dat terwijl u allen ook voor een andere 'Europese avond' had kunnen kiezen. Thuis op de bank of bij vrienden het Eurovisie Songfestival kijken. Stemmen op Frankrijk, Duitsland of Cyprus. Of op andere 'Europese landen', zoals Israël en Australië … Maar u bent vanavond hier. Uitstekende keuze… En voor de echte Eurovisie-fans is er een live-verbinding. U hoeft dus niets te missen…

Ook hier gaat het vanavond over stemmen. Over 5 dagen gaat Europa naar de stembus. Kiezen we niet via televoting ons favoriete liedje, maar met het vuurrode potlood op wie ons straks in Europa vertegenwoordigt. Vanavond gaan we warmdraaien. Met een bont gezelschap en een gevarieerd programma (ik maakte net achter de schermen al kennis met Jan Terlouw en Alex Brenninkmeijer). Een festival bovendien over een Europa voor iedereen: van Europa-lovers tot Europa-sceptici. Believers en leavers… Wat u ook van Europa vindt…uw stem doet er donderdag toe. Maak gebruik van uw stemrecht – een voorrecht.

Dit is waarschijnlijk de grootste bijeenkomst in Nederland voor de Europese verkiezingen. En Utrecht heeft een traditie. Wil het toch even noemen: in 2005 was er een referendum over Europa. Utrecht was de enige stad in Nederland die toen, weliswaar met een minieme meerderheid, voor de grondwet stemde. Utrecht is dus een van de meest Europese plekken in Nederland en Europa. Daar gingen veel bijeenkomsten over Europa aan vooraf. Die bijeenkomsten maakten toen het verschil.

En vanavond weer, ik weet het bijna zeker… Utrecht en Nederland hebben een bijzondere verantwoordelijkheid. We zijn 1 van de 6 oudste lidstaten. Wij wilden ooit Europa en samen moeten wij Europa naar de toekomst leiden. Utrecht is daarin niet zomaar een stad. In deze stad werd in 1713 de Vrede van Utrecht getekend. De eerste, grote Europese vrede die door onderhandeling tot stand kwam. Europa zit in het DNA van Utrecht.

Beste mensen,

Laten we beginnen. Speciale dank aan de mensen van de Universiteit Utrecht, die met al hun kennis over Europa bijdragen aan de maatschappelijke discussies. En aan deze bijeenkomst. Utrecht is een Europese studentenstad. Met een actieve gemeenschap van jonge Europeanen, die de stem van Europa laten horen. En die boodschap over de wereld verspreiden.

Ook 'douze points' voor het Utrechtse Stadsdichtersgilde (Hanneke van Eijken en Daniël Vis en al hun collega’s). U laat uw stem klinken met een dichtbundel over Europa. Geen beschouwingen, analyses en meningen, maar mooi gekozen en zorgvuldig geordende woorden. Dichtregels die niet alleen tot nadenken stemmen, maar ons laten voelen wat Europa voor ons betekent. Europese regels waar iedereen blij mee is… Omdat ze onze ziel raken. Hoop dat de gedichten ook u raken. En inspireren… Laat Europa vanavond voor ons allen een geweldige inspiratiebron zijn. Geniet van Europa in Utrecht. Dank u wel.