Burgemeester In ontvangst nemen paspoorthoesje met artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en ondertekening manifest

Utrecht, Stadskantoor, 21 juni 2018

Geachte aanwezigen, mevrouw Compas,

Dank voor het fraaie paspoorthoesje. En gelukkig heb ik mijn paspoort bij me. Dus mijn reisdocument  kan er meteen in. Vrolijk ontwerp…met een serieuze boodschap. Want vandaag, op 21 juni, op de eerste dag van de zomer, de langste dag van het jaar, op Wereldhumanismedag, begint een  bijzondere campagne. Christa Compas sprak er al over. Dertigduizend handtekeningen verzamelen. Voor een missie: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op te nemen in ons paspoort. Dat lijkt een klein gebaar. Druk een tekst af in een  reisdocument. Ons paspoort is een boekje. Dus daar is vast wel een plek voor te vinden…

Belangrijk is om stil te staan bij wat de Universele Rechten voor ons betekenen. Op 10 december vieren we de 70e verjaardag van de Universele Rechten. In 70 jaar is veel bereikt. Bijvoorbeeld: in 1948 waren er 91 landen met vrouwenkiesrecht. Nu zijn dat 198 landen. Rechten waar hard voor is geknokt. Rechten waar we voor moeten blijven strijden. Internationaal… maar ook hier in Utrecht. Ja, ook in de eerste Nederlandse stad van de mensenrechten.

Hebben we het hier dan allemaal goed voor elkaar? Zoals overal gaat het met vallen en opstaan. Veel mensen die samen leven op een klein stukje aarde. Dan ben je het niet altijd met elkaar eens. Dan botsen persoonlijke belangen nog wel eens. Belangrijk is dat we in Utrecht iedere dag werken aan een klimaat om er altijd samen uit te komen. Dat we in deze stad samen kunnen vallen. En samen weer opstaan. Samen ruzie kunnen maken en elkaar de hand kunnen geven. En dat we samen blijven werken aan fijne stad om in te leven. Utrecht is: meer dan de Domtoren. Meer dan FC Utrecht. Meer dan het vernieuwde Hoog Catharijne en de grootste fietsenstalling te wereld. Utrecht is er voor iedereen. Van alle bijna 350.000 inwoners. Ik zie de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens als een inspirerende leidraad voor deze stad. Natuurlijk kan de Universele Verklaring in ons paspoort helpen herinneren hoe belangrijk mensenrechten zijn. Een geheugensteuntje. Voor wat er in 70 jaar allemaal is bereikt. En waar we iedere dag aan moeten blijven werken. Dit paspoorthoesje is een mooie eerste stap. Met een zichtbare, belangrijke boodschap.

En misschien krijgt dit hoesje een nog mooier vervolg. Tijd voor de volgende stap… Ik vind het een eer om als eerste burger van Nederlands eerste stad van de mensenrechten het manifest te ondertekenen. Wens u ten slotte veel succes met de handtekeningenactie.