Burgemeester Installatie voorzitter Landelijke Federatie van Chinese Organisaties in Nederland

Utrecht, Hotel Van der Valk, 19 juni 2017

Excellentie(s), heren Wang en Chi, dames en heren,

Een grote eer dat u mij hebt uitgenodigd op deze dag aanwezig te mogen zijn hier in Utrecht, in het hart van Nederland. Vandaag is Utrecht ook van iets anders het hart, namelijk van de Chinese gemeenschap in Nederland. En hoe typerend. Dit hotel is nog niet eens geopend... en u bent er al.

U staat vandaag niet alleen stil bij de inauguratie van de heer Chi als voorzitter van de LFCON, maar ook bij een bijzonder lustrum. De LFCON werd namelijk op 26 oktober 1987 opgericht. En treedt dus inmiddels 30 jaar op als koepel, belangenbehartiger en coördinator van een groot aantal Chinese organisaties in Nederland.

En er is nog een derde aanleiding om er vandaag een feestelijke dag van te maken: onze beide landen, Nederland en de Volksrepubliek China, knoopten 45 jaar geleden, in 1972, diplomatieke betrekkingen met elkaar aan. Dat brengt het aantal aanleidingen voor een feestelijke dag dus al op drie en als je het ruimer bekijkt wordt het alleen maar nóg feestelijker.

Om te beginnen omdat ik een grote eer vind aanwezig te mogen zijn bij de inauguratie van de heer Chi, een goede bekende van mij uit Amstelveen. Maar ook omdat het, na onder meer 30 jaar belangenbehartiging, door de LFCON, goed gaat met de Chinese gemeenschap in Nederland. Een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau van enkele jaren geleden liet zien dat de tweede generatie Chinese Nederlanders volop en naar vermogen meedoet in alle geledingen van onze samenleving. Een ontwikkeling die ook hier in Utrecht merkbaar is.

En hoe het met de diplomatieke banden tussen Nederland en China is gesteld, mag blijken uit het congres dat in oktober zal plaatsvinden in ons Stadskantoor over samenwerking tussen het Utrechtse databedrijf Nelen & Schuurmans en CRESDA (het China Centre for Resources, Satellite Data and Application uit Beijing), waarvoor 30 Chinezen naar Utrecht zullen komen.

Het is voorts mooi dat de LCFON voor Utrecht heeft gekozen voor deze voor de Chinese gemeenschap in Nederland zo bijzondere dag.

Ik wens de LFCON namens Utrecht én voor deze gelegenheid ook namens heel Nederland geluk met haar lustrum. En ik wens de heer Chi geluk met zijn benoeming, in de verwachting dat u het goede werk van de heer Wang uit volle overtuiging zult kunnen voortzetten. Dank u wel.