Burgemeester Kerstbijeenkomst Nationaal Ouderenfonds 2018

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Van der Valk Winthontlaan, 18 december 2018

Beste mensen,

Wat fijn dat ik hier in de sfeervolle Skybar op de 20e verdieping aanwezig mag zijn bij het begin van deze bijeenkomst. Wat goed ook dat u met zovelen uit de regio en de stad Utrecht bent gekomen...

Het is voor u allemaal ongetwijfeld vanavond een bijzonder kerstdiner, dat leest als een mooi kerstverhaal. Een boek dat goed afloopt. Het is het verhaal waarin niemand alleen Kerst hoeft te vieren. Maar gezellig samen. Met kinderen. Familie. Vrienden. Of anderen met wie je een gezellige tijd hebt. Met wie, dat maakt niet uit: zolang je je maar niet alleen hoeft te voelen.

Helaas... is het echte verhaal, en het is geen mooi verhaal, dat meer dan 400.000 ouderen in Nederland tijdens de feestdagen geen bezoek krijgen. In hun eentje aan tafel zitten. Zich oprecht eenzaam voelen. En daarom maar geen kerst vieren.

Ik zeg u uit de grond van mijn hart: ik vind dit hartverscheurend. En ik ben niet de enige... Eigenlijk vindt iedereen dat. 'Niemand mag met Kerst alleen zijn.' Je hoort het iedereen zeggen. Er worden zelfs liedjes over geschreven. Je hoort ze op de radio. We zingen en neuriën ze mee. En ondertussen blijft het aantal eenzame ouderen in Nederland groeien...

Gelukkig zijn er mensen en organisaties die omkijken naar onze ouderen. Ook hier in Utrecht. Bijvoorbeeld: Eet met je hart. En vorige week kregen ouderen bij FC Utrecht een kerstdiner aangeboden. Voetballers die niet het spel, maar de gerechten verdeelden... En ook Van der Valk zwaait zijn deuren open. 56 vestigingen in Nederland doen mee. Fantastisch. Meer dan 5.000 ouderen genieten van een kerstdiner. Genieten van een drankje. Genieten van elkaars gezelschap. Ook hier. Vanavond.

De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat ouderen zich niet eenzaam voelen. Nooit. En zeker niet tijdens de feestdagen. Wat mooi dat u elkaar hier vandaag heeft gevonden. Dank aan Van der Valk, het Nationaal Ouderenfonds, coördinator Henk van der Aar, gastvrouwen en gastheer, de artiesten Irene en Arie, alle vrijwilligers, Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn, Intratuin Leidsche Rijn. U bezorgt deze mensen een onvergetelijke Kerst.

Beste mensen,

Een hapje. Een drankje. En straks krijgt u allemaal een kleine attentie mee naar huis. Alvast een kerstcadeautje. Maar het allergrootste cadeau, dat bent u. Voor uw buurman en buurvrouw aan tafel. 80 Utrechters genieten van een kerstdiner. En van elkaars gezelschap. Misschien worden hier vanavond nieuwe vriendschappen gesloten. Over kerstgeschenken gesproken...

Dit is geen mooi boek, maar veel mooier nog: levensecht. Van dit soort initiatieven zijn er nooit teveel. Wens u allen mooie feestdagen toe. En een smakelijke, en vooral gezellige voortzetting van deze avond. Met een paar strofen uit het liedje 'Breng eens een zonnetje onder de mensen' sluit ik graag samen met u af.

Uw mening