Burgemeester Korpsavond brandweer

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Burgemeester Norbruislaan, Brandweerpost Zuilen, 27 november 2019

Beste mensen,

Van harte welkom op de korpsavond van de brandweer in onze mooie stad Utrecht. Goed om jullie hier allemaal te zien: medewerkers van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), familieleden, oud-collega’s en in het bijzonder natuurlijk de jubilarissen.

Ik gebruik dit moment ook om kort iets te zeggen over het afgelopen jaar. Een bewogen jaar voor de stad Utrecht. Op 18 maart vond een schietpartij plaats in een tram op het 24 oktoberplein. Een aanslag op de gemeenschap: vier mensen kwamen om, twee raakten zwaargewond. Het was een dag die ons allemaal heeft geraakt. Voor het eerst in Nederland ging het dreigingsniveau naar het hoogste niveau, niveau 5.

We oefenen regelmatig met zulke scenario’s, maar hopen ondertussen dat het nooit gebeurt. Het deed me goed om de saamhorigheid te zien, om te zien hoe alle hulpverleners klaar stonden om te helpen. Ook elkaar.

Jullie inzet en paraatheid beschouwen we vaak als vanzelfsprekend, maar die mogen we best wel wat meer memoreren. Want ook dit jaar hebben jullie weer een belangrijke bijdrage geleverd aan de veiligheid van onze stad.

De brandweer in Utrecht is dit jaar tot nu toe 2081 keer gealarmeerd, waarvan 152 keer voor woningbranden. Zo was daar de brand aan de Rooseveltlaan, waarbij een slachtoffer van het balkon is gered. Op mijn netvlies staat ook nog de grote uitslaande brand in de pizzeria op de Nobelstraat. Ook zijn jullie extra paraat geweest tijdens het boerenprotest en de KPN storing. Als 1-1-2 gebeld wordt of er moet iets extra’s geregeld worden, dan zijn jullie er.

En dat dit niet altijd in dank wordt afgenomen, zagen we tijdens de afgelopen jaarwisseling toen onze hulpverleners agressief bejegend zijn. Onacceptabel. Reken er maar op dat we er komende jaarwisseling weer alles aan doen om deze situaties te voorkomen.

Het afgelopen jaar kende ook mooie momenten. We hebben nieuwe voertuigen, waaronder een tankautospuit en een waterongevallenvoertuig. Vijftien nieuwe beroepsmanschappen en acht aspiranten in Vleuten en Zuilen hebben ons korps versterkt. Post de Meern bestaat 80 jaar. Een prachtige mijlpaal.

Ons gezamenlijke doel is een veilige regio. Die dagelijkse inzet voor de veiligheid van de regio vraagt wat van jullie, de VRU is immers een organisatie van en voor mensen.

En in veel gevallen vraagt het ook wat van jullie thuisfront. Mijn grote waardering ook voor hen. Zonder thuisfront, geen inzet.

Dan is het nu tijd voor datgene waarvoor we hier aanwezig zijn: het onderscheiden van jubilarissen.

Frank en Hennie helpen me daarbij.

Dan de laatste twee jubilarissen...

Beste Hans,

Je bent 35 jaar geleden je carrière begonnen bij brandweer Zuilen. De laatste 12 jaar ben je actief bij brandweer Vleuten. Je collega’s omschrijven jou als een uiterst deskundige en sociale collega, die altijd klaar staat om iets voor een ander te doen. Als iemand die een flinke dosis humor bezit en een voorbeeld is voor velen.

Niet alleen als manschap, chauffeur, bevelvoerder en lid van het COT-team ben je een aanwinst, ook als instructeur van de manschappenopleiding ben je een graag geziene collega die op een bijzondere manier in staat is om de kennis over te brengen op de nieuwe collega’s. Je collega’s van Vleuten, de Veiligheidsregio Utrecht en de burgers van Utrecht hopen nog lang van jouw kwaliteiten te mogen genieten.

Bedankt voor je inzet en van harte gefeliciteerd met je 35-jarig brandweer- en kanselarij jubileum!

En dan Dick.
Beste Dick,

In 1979 was je werkzaam in de autobranche toen je de overstap maakte naar de Brandweer Utrecht. Je solliciteerde naar de functie aspirant-brandwacht en groeide door tot hoofdbrandwacht. Collega’s noemen je een goede, betrokken, professionele, deskundige en oersterke brandweerman.

Dick, je werd bijzonder gewaardeerd door collega’s; je was altijd bereid om te helpen en ging geen enkele situatie uit de weg. Je eerste brandweerinzet was op oudejaarsnacht op de bovenste verdieping van de Holiday Inn.

Naast het brandweerwerk bleef je een echte autoliefhebber en enthousiast automonteur. Na het beëindigen van je brandweerwerk ben je als Medewerker Operationele voorbereiding gaan werken op de afdeling Ondersteuning Repressie waar je je vooral hebt beziggehouden met het BOS-systeem.

Dick, bedankt voor je inzet en van harte gefeliciteerd met je 40-jarig ambtsjubileum.

Tenslotte, beste mensen,

Naast de jubilarissen wil ik dit moment aangrijpen om twee mensen in het zonnetje te zetten. Dat zijn Marjan Voorhout – Voorbergen en Dave Hoencamp.
Beste Marjan,

Van jou wordt gezegd dat jouw HELPMODUS altijd aan staat. Heb je binnen de VRU een probleem dan ga je naar Marjan. Dit is de reden dat de leden van de uitrukdienst je hebben voorgedragen om vandaag in de schijnwerpers te staan.

Marjan je bent een bijzonder positief mens, opgewekt en altijd goedlachs, collegiaal, snel en behulpzaam en je doet wat je beloofd. Bovendien ben je service- en oplossingsgericht, en werk je met een flinke dosis empathie en expertise. Ik gun iedereen een collega als jij. Al met al genoeg redenen om jou vandaag in het zonnetje te zetten.

Marjan, hartelijk bedankt voor je positieve inzet.

En dan helemaal tenslotte, Dave.
Beste Dave,

Ook jij verdient het om vandaag in de schijnwerpers te staan. Jouw inzet en betrokkenheid bij de organisatie van een feestelijke gebeurtenis, zoals een afscheidsreceptie, teambuilding, kerstbrunch of korpsavond, wordt door je collega’s hogelijk gewaardeerd. Ook al heb je er eigenlijk geen tijd voor: jij maakt er gewoon tijd voor vrij.

Je denkt mee en draagt ideeën aan, je zet je ten alle tijde in om bijzondere momenten voor iedereen onvergetelijk te maken. Daarom nu dit bijzondere moment, maar dan even alleen voor jou. Het komt je van harte toe.

Dave, hartelijk bedankt voor je positieve inzet.

Beste mensen,
Dank u wel en heb een mooie korpsavond.

Uw mening