Burgemeester Lustrum worstelvereniging Olympia

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Willem Arntszkade, 11 februari 2017

Dames en heren, jongens en meisjes, geachte mevrouw Straub, beste Bianca,

Mede namens de hier ook aanwezige sportwethouder Paulus Jansen, zou ik een paar dingen tegen jullie willen zeggen.

Mensen worden niet ouder dan 115 jaar. Dat bepaalden een tijdje terug enkele Amerikaanse biologen. Voor sportverenigingen geldt dat gelukkig niet. Mag ik jullie, Olympia’ers van het eerste uur, van harte feliciteren met dit prachtige lustrum?

De oudste worstelvereniging van Nederland staat in Utrecht. Worstelen is populair en wordt met de dag populairder. Niet zo gek, als je weet dat Olympia al vele kampioenen heeft afgeleverd. Jong en oud weten de club te vinden en het aantal leden blijft stijgen, zo begreep ik van mevrouw Straub.

Vandaag zijn niet alleen de leden welkom, maar de hele stad. Dat is precies wat Olympia zo bijzonder maakt: de verbinding met de wijk altijd opzoekend, iedereen is welkom waar je ook vandaan komt. Die overtuiging is inmiddels zo sterk dat het voor iedereen die hier in deze gezellige kantine voor het eerst een voet over de drempel zet, gelijk voelt alsof hij deel uitmaakt van de hechte Olympia-familie.

Die familie zorgt ervoor dat kinderen naast het worstelen, ook dingen leren. Zelfbeheersing en hun krachten handig inzetten. Bij sport horen immers winnaars en verliezers en dat is niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Gelukkig leren de kinderen, dankzij de zogeheten Vreedzame training. Naast sporten voor je lijf, is het ook goed voor je hoofd. Je komt even tot rust nadat je naar school of werk bent geweest, komt letterlijk in beweging en ervaart misschien dat je meer kunt dan je denkt.

Dames en heren,

Een echte Utrechtse vereniging middenin de wijk, omringd door zoveel leden, trainers en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor elkaar. Dat is Olympia, al 115 jaar lang. Het gedachtengoed en het enthousiasme voor de worstelsport van de helaas plotseling overleden Sjaak Kastelein wordt door ú voortgezet. Het was voor mij een eer om zojuist met zijn weduwe en zoon te hebben kunnen kennismaken. Ik hoop dat de warme herinneringen aan jullie voorzitter en clubicoon vandaag troost mogen bieden. Dank u wel.