Burgemeester Lustrumconcert 25 jaar Domstad Jeugdorkest (DJO)

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Vredenburgkade, TivoliVredenburg, 26 januari 2020

Beste jongens en meisjes, beste mensen, muziekliefhebbers, voorzitter, leden van de lustrumcommissie,

Dank jullie wel allemaal. Genoot tot nu toe zeer. Van jullie enthousiasme, van de vijf solisten van het eerste orkest en de paukenist in het tweede orkest ... Het plezier spat er vanaf. Wat heerlijk om op deze zondagmiddag met muziek te worden ontvangen. Vooral wanneer dat Utrechtse muziek is. Ben meteen in een nog betere bui. En ik was al vrolijk toen ik hier naartoe kwam. Vind het een eer om hier te mogen staan. Omringd door zoveel jeugdig talent. Utrecht heeft alle reden om trots te zijn op jullie. Jullie bestaan 25 jaar, en zijn zonder enige twijfel, het jeugdorkest van Utrecht. En wat voor jeugdorkest. 180 kinderen verdeeld over vijf muziekgroepen. Wie ‘Utrecht’, ‘muziek’ en ‘getalenteerd’ zegt, kan niet om jullie heen.

Maar … wat maakt jullie nou zo goed en bijzonder? Muziek is fantastisch. Ken maar weinig mensen die niet van muziek houden. Logisch, want muziek doet heel veel met je. Het kan je ontroeren, blij maken, rust geven, troosten, noem maar op. Jullie doen dat allemaal. En daarbij maken jullie ook hele mooie muziek. Kortom, het Domstad Jeugdorkest is gewoon goed. Niet onbelangrijk voor een orkest, toch?

En er is meer ... Jullie laten ook zien en vooral horen, hoe leuk het is om muziek te maken. Voor jezelf maar ook voor en met elkaar. Samen oefenen, samen telkens weer een beetje beter worden, en vooral ook samen plezier maken. En jullie zijn ook om een andere reden een bijzonder orkest. Want wij kunnen niet alleen naar jullie toe komen, jullie komen ook naar ons toe. Om zoveel mogelijk mensen in Utrecht, jong en oud, kennis te laten maken met jullie muziek. Om kinderen te laten horen, hoe leuk het is om een instrument te bespelen. En samen te oefenen en steeds beter te worden. Jullie waren ook bij ons in het Stadhuis. Bij de heropening en bij de Culturele Zondag. We bewaren er allemaal mooie herinneringen aan. 

En nu zijn we hier bij elkaar. Op deze bijzondere verjaardag. Een kwart eeuw Domstad Jeugdorkest. Je zou er haast stil van worden. Maar dat doen we natuurlijk niet, want we willen jullie zoveel mogelijk horen. En niet alleen vandaag, maar ook de komende 25 jaar. Want nogmaals: wie Utrecht en muziek zegt, zegt ook Domstad Jeugdorkest. Ik heb gehoord dat we straks, ook naar iets heel bijzonders gaan luisteren. Een muziekstuk dat speciaal is gemaakt voor jullie verjaardag. Door Tim Kliphuis, een componist, ook al uit Utrecht. Niet de eerste de beste … Tim mixt in zijn muziek gipsy-jazz, klassiek en folk. Hij geeft les op diverse conservatoria, speelt in binnen- en buitenland, zelfs een keer met het wereldberoemde Rosenberg Trio. Jullie als orkest boffen maar met zo’n cadeau. En wij als publiek natuurlijk ook.  

Jongens en meisjes, wens jullie allemaal nog veel speelplezier. Beste mensen, en voor u - ons - veel luisterplezier. We gaan er opnieuw lekker voor zitten ... en genieten. Van harte gefeliciteerd.

Uw mening