Burgemeester Moestuin ‘Domstad Diner’

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Moestuin Maarschalkerweerd, 23 juni 2019

Beste mensen,  

Geweldige plek voor dit eerste Domstad Diner. Dank voor de uitnodiging Lisa (ten Holt), dank sponsoren voor uw bijdragen. Dank ook voor de plek aan de politiek correcte tafel die Simone en ik aangewezen kregen. Als altijd zal ik op mijn woorden letten.  

Lieve mensen,

voor alle zekerheid, dit is Utrecht Oost, u bent in Maarschalkerweerd, in de Moestuin van Pieter (Jagtman) en zijn collega’s... Pieter en Guus (Thijssen) van Guustronomie, jullie zetten hier iets geweldigs neer... Een wortel of een courgette   krijgt in hier in de tuin  nog de tijd om te groeien er gaat geen gif overheen en smaakt toch net iets anders dan een wortel of courgette uit de groothandel. Wellicht gaat een aantal chefs net iets te snel naar de groothandel(s)  terwijl er zoveel lekkers uit eigen streek te gebruiken is.

Complimenten voor dit initiatief.  Met vier jeugdige chefs - Vito (Reekers), Alex (Zeelenberg), Jasper (Kaan) en Rick (Gresnigt) - die juist wel gaan voor die ambachtelijke keuken.  Met vier maîtres - Mirck (Klerk), Lisa (ten Holt), Lisa (Meijntjes) en Wieke (Witvoet) - die het ook helemaal zien zitten. Chefs en maîtres die hun ziel en zaligheid leggen  in smaak, ambacht en kwaliteit. Het Utrechtse landschap wordt vaak ‘de spiegel van Nederland’ genoemd. Bijna alle typen Nederlandse landschappen  komen in onze omgeving voor  en daarmee ook de kenmerkende producten  die ze voortbrengen.  

Mooi dat er chefs en maîtres zijn die hier volop gebruik van maken. Denk dan bijvoorbeeld aan de Oudwijker kazen, de diverse ingrediënten van Boerderij Lindenhoff uit Baambrugge  f het vlees van de varkens van Josse Haarhuis. En ook veel kruiden en bloemen worden dagelijks geplukt in en rondom Utrecht. Het zijn producten met een verhaal. En dat verhaal mag best wat meer aandacht krijgen. Dat er in Utrecht een nieuwe generatie chefs opstaat die deze producten gebruiken en daarmee als ambassadeurs van vele topleveranciers uit deze omgeving laten zien hoeveel moois Utrecht te bieden heeft. Chefs met een eigen signatuur en de ambitie om Utrecht nog weer iets breder op de culinaire kaart te zetten.

Dat de kaartjes voor dit samenzijn in tien minuten waren uitverkocht  laat zien dat het een verhaal met potentie is. Hoop vurig dat dit onze stad ooit weer een Michelinster gaat opleveren. Wat zeg ik, één?  In ieder geval, dat verdienen deze chefs, hun gasten en  dat verdient onze stad. Wens u allemaal een prachtige culinaire avond. Geniet van al het goede uit Utrecht en omstreken. Dank u wel.

Uw mening