Burgemeester Nieuwjaarsbijeenkomst Stichting Gastheerschap en Cultuur

Utrecht, stadhuis, 21 januari 2018

Beste vrienden van de Stichting Gastheerschap en Cultuur, wethouder Geldof,

Van harte welkom in het stadhuis. Dank Jorik voor je vriendelijke woorden.

We zijn inmiddels al weer even onderweg in 2018. Maar voor een bijeenkomst als deze is Utrecht graag gastheer. Zeker omdat het stadhuis voor mij toch een beetje thuis is. Allemaal een gelukkig nieuwjaar.

En voor u past het stadhuis op de inmiddels indrukwekkende lijst van gebouwen, locaties en instellingen die u sinds 1999 in Utrecht hebt bezocht tijdens uw maandelijkse samenkomsten op de zondagmiddag.

U bezoekt instellingen, bedrijven en woningen. Met allemaal hun eigen geschiedenis en verhaal. En door die verhalen, ter plekke altijd verteld door bevlogen gastheren en -dames, leert u steeds meer over het verleden, het heden en de toekomst van onze stad. Prachtig voorbeeld van levendige en interactieve geschiedenislessen. Maar ook van een bijzonder netwerk. Bevlogen en met liefde voor Utrecht, informeel en ontspannen. En graag met goede gesprekken na afloop.

U hebt deze stichting volledig zelfstandig opgezet en tot bloei laten komen. Eén van de drijvende krachten uit de begintijd was Tineke van der Wal, voormalig hoofd productie van het Festival Oude Muziek en moeder van de huidige voorzitter. Inmiddels heeft de stichting ruim 400 vrienden. Ik ben daar – honorair - één van en ik koester deze vriendschap. Want uw stichting is een prachtig voorbeeld van betrokken burgers. Die op vrijwillige basis samenkomen om elkaar en hun stad beter te leren kennen. Menige gemeente zal er jaloers naar kijken. Dat willen ze allemáál wel.

In mijn nieuwjaarstoespraak had ik het onder meer over de stad als levend lichaam. U draagt op fraaie wijze toe bij tot het levende lichaam dat Utrecht heet. Want u beweegt zich als een stel bevriende culturele cellen door Utrechts bloedvaten. En u vergeet daarbij niet om regelmatig halt te houden, goed om u heen te kijken en u uitgebreid bij te laten praten.

Bij de locatiekeuze heeft u een fraaie en eigenzinnige voorkeur voor plekken en gebouwen die in ontwikkeling zijn. Zodat u inderdaad van alles te weten komt over verleden, heden en toekomst. Uw keuze, vandaag, voor het stadhuis past hier naadloos in. De oudste delen hiervan, eikenhouten palen, dateren uit het jaar 806 (zelfs professor Marietje was daar niet bij).

1212 jaar en vele functies en inwoners later, maakt het stadhuis zich, anno 2018, op voor een grondige renovatie. U hoort er tijdens de rondleiding meer over en anders: vraag er gerust naar. Bijvoorbeeld naar waar ooit mijn wethouderskamer was. Een toiletgroep nu.

En ga ook in 2018 vooral door, beste mensen, met Gastheerschap en Cultuur. Gezien alle ontwikkelingen in de stad, heeft u nog heel wat mooie en interessante locaties met bijbehorende verhalen voor de boeg. Ik wens u daar, om te beginnen hier in het stadhuis, heel veel plezier bij.