Burgemeester Ontbijtbijeenkomst Europese Dag van het Slachtoffer

Utrecht, Stadskantoor, 21 februari 2019

Minister (Sander) Dekker, beste mensen,

Goedemorgen allemaal. Welkom op het stadskantoor van Utrecht. Welkom op deze (regionale) ontbijtbijeenkomst van Slachtofferhulp Nederland, op de Europese Dag van het Slachtoffer. Die dag is, dat weet u allemaal, officieel morgen (22 februari). Wij staan deze ochtend al stil bij slachtoffers van misdrijven.

Goed dat er in Europa een dag is voor slachtoffers, al verdienen ze natuurlijk elke dag onze aandacht. Je moet er niet aan denken … maar het kan ons allemaal overkomen. Een overval. Huiselijk geweld. Seksueel misbruik. Mishandeling. Sterker nog: in Europa worden ieder jaar 75 miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf. Om u een idee te geven: dat zijn alle inwoners van Nederland, België, Portugal, Griekenland, Tsjechië, Zweden, Ierland en Luxemburg bij elkaar opgeteld.

Uiteenlopende misdrijven, die allemaal ingrijpende gevolgen hebben voor een slachtoffer. Je raakt misschien gewond. Kan niet meer werken. Voor je naasten zorgen. Je slaapt slecht. Bent altijd bang. Durft niet meer naar buiten. Kortom: je leven wordt nooit meer hetzelfde. Je omgeving merkt de gevolgen ook. Een misdrijf heeft niet alleen een enorme impact op de slachtoffers, maar ook hun omgeving (nabestaanden bijvoorbeeld).

Goed dat er steeds meer aandacht is voor de positie van slachtoffers. Goed om dat ieder jaar te markeren. Deze sessie is een goed moment om nieuwe stappen in te zetten. Met een interessant thema: slachtoffers en social media. Slachtoffer worden van een misdrijf is al erg genoeg. Dan kan je alle hulp en aandacht uit je omgeving gebruiken. En kunnen reacties op sociale media een welkom steuntje in de rug zijn. Helaas zijn er ook reacties die als een mes door de ziel zijn: je bent een aansteller… Je zal er zelf wel om gevraagd hebben… Je bent een aandachtstrekker… Aandacht waar je nooit om hebt gevraagd, trouwens… En juist die mensen die na een misdrijf op sociale media opnieuw slachtoffer worden, moeten weten dat ze er niet alleen voor staan. Zij verdienen onze aandacht, onze hulp en onze schouder.

Goed dat Slachtofferhulp Nederland hier vanochtend bij stilstaat. Want: hoe ga je als slachtoffer om met: goedbedoeld medeleven, maar vooral ook: kwetsend reaguren. U gaat deze ochtend: reageren op prikkelende stellingen, u hoort de persoonlijke verhalen en u gaat zelf actief aan de slag met de smartphone. Niet alleen om te twitteren over deze ontbijtsessie, maar ook om actief met dit belangrijke onderwerp aan het werk te gaan. Wens u een inspirerende bijeenkomst. Uw werk, uw inzet en betrokkenheid zijn zeer de moeite waard. Dank u wel.