Burgemeester Onthulling Congaplein

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Beatrixtheater, 6 oktober 2017

Dames, heren, meiden, jongens,

Terwijl de herfstwind begin oktober steeds frisser wordt, staat het Jaarbeursplein in een warme gloed. Jullie zijn namelijk neergestreken in het Beatrixtheater. Dansers en zangers van ‘On Your Feet’, welkom in Utrecht.

En ik onderbreek jullie repetitie niet zonder reden. ‘On Your Feet!’ heeft namelijk Utrechtse wortels. Het nummer ‘Conga’ is in de jaren zeventig hier in Utrecht geboren. Gloria Estefan trad op in de toenmalige disco Cartouche - nu Stairway to Heaven. De swingende muziek sloeg aan bij het Utrechtse publiek en liet de Mariaplaats dansen. Wat zeg ik: liet Utrecht dansen. Het nummer ontstond gek genoeg, pas na afloop van het optreden in het vliegtuig naar Londen. Maar dat neemt niet weg dat de eerste regels zijn geschreven op de stoep van het Utrechtse uitgaansleven. ‘Come on, shake your body baby, do the conga’. Een bijna tropisch nummer waarvan ik de muziek zo kan meezingen en m’n benen met moeite stil kan houden.

De thuisbasis van deze wereldhit is ook jullie thuisbasis geworden, nu jullie met ‘On Your Feet!’ hier in het Beatrixtheater staan. En dat willen we eer aandoen door het Jaarbeursplein vandaag samen met jullie tijdelijk een nieuwe naam te geven. Het Jaarbeursplein heet vanaf vandaag ‘Congaplein’.

Vajèn, Jim en Tommie, het straatnaambord geef ik aan jullie. Pas er goed op. Ik kijk reikhalzend uit naar de première op zondag 29 oktober en wens jullie de komende tijd veel succes met de repetities. Of zoals ze in theaterland zeggen: ‘Break a leg’...