Burgemeester Onthulling digitale pentekening stadskantoor van Jeremy Kersten

Utrecht, Stadskantoor, 24 mei  2019

Beste mensen, beste Jeremy, familie en vrienden en Nel van Tergouw (‘de zus van m’n kapper’) natuurlijk,

Welkom in het Stadskantoor. We zouden hier op 6 maart al staan. Het ging toen helaas niet door. We halen het vandaag dubbel en dwars in. Kijk even naar buiten. En u ziet: de Domtoren krijgt een grondige opknapbeurt. Staat al flink in de steigers. Van top tot teen… En is daarom vanaf komende zomer, 5 jaar lang niet in volle glorie te bewonderen. De klok is al weg… Dat is voor alle Utrechters, voor mij ook, en alle bezoekers vast even wennen. Want al eeuwen is de Domtoren voor schrijvers, dichters en kunstenaars een bron van inspiratie.

Weet niet hoeveel kunstenaars de Domtoren al schilderden, tekenden of boetseerden. Niet te tellen… Gelukkig heeft Utrecht ook andere iconen. Zoals dit Stadskantoor… Niet zo hoog als de Domtoren, maar je kan vanaf hier wel heel veel zien. Jullie gaan zo meteen allemaal naar de 21e verdieping. Uitzicht op Utrecht. De Domtoren. Jullie kunnen zelfs, mocht u daar altijd al van gedroomd hebben, Amsterdam zien liggen… Hoe dan ook: net als de Domtoren biedt ook het Stadskantoor een magnifiek uitzicht. Verveelt nooit… Geldt ook voor de buitenkant van dit gebouw. Een eyecatcher. En zoals zo vaak, zijn de meningen dan verdeeld. De een vindt het prachtig. De ander foeilelijk. Kortom; een gebouw dat de tongen losmaakt. En dus een dankbaar object voor kunstenaars. Een bron van inspiratie…

Jeremy, jij bent gek op architectuur. En je hebt je ook laten inspireren door het Stadskantoor. Jouw werk siert een duurzame tas. Siert deze verdieping. Mooie locatie: dit is de plek waar ‘binnen’ en ‘buiten’ samenkomen. Een ontmoetingsplek waar je samen kan genieten van het uitzicht op de stad. Ook van het uitzicht op de ingepakte Domtoren. Het begint inmiddels te wennen… Maar ook: samen genieten van dit kunstwerk. Dit schilderij laat zien hoe blij wij zijn met het Stadskantoor, de inwoners van de stad en de mensen van Reinaerde. Ik ben nu wel heel nieuwsgierig geworden, Jeremy. Zullen wij jouw kunstwerk nu, samen met je vriend Rik, onthullen?