Burgemeester Onthulling foto Tineke Schouten

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, stadhuis, 8 september 2017

Mevrouw Schouten, lieve Tineke, beste Jacques, dames en heren, welkom in het stadhuis. Het is voor mij, Tineke, een grote eer om juist jou welkom te mogen heten als meest Utrechtse van alle kleinkunstenaars. Tegelijk de meest all-round comedienne onder de comediennes.

Laat ik maar verklappen dat ik, zeker sinds ik je voor het eerst persoonlijk heb ontmoet bij de onthulling van de Hennie Oliemullerbrug, al je shows probeer te zien en te horen. Ook van je nieuwste show 'T-splitsing', heb ik genoten. Als liefhebber van cabaret en als burgemeester van Utrecht kan ik niet zonder (en de laatste keer had ik echt een ereplaats: naast je moeder).

Vanmiddag heb je er, in het voormalige Jacobitheater, bij stilgestaan dat je in je vak 35 jaar aan de top staat. Voor jou geen mijlpaal om, vrij naar Wim Sonneveld, "effe op plaats te nemen, een zucht van verlichting te slaken en een saffie op te steken". Want 'T-splitsing' is wegens succes geprolongeerd. Zoals al je shows sinds 1982 (het jaar van je doorbraak, tot ver buiten Utrecht, met Lenie uit de Takkestraat) eigenlijk één groot succes zijn geweest. En je bent uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse kleinkunst. Tevens landelijk vertolkster van het Utrechtse volkseigene.

In 1999, ter gelegenheid van je 2000ste show, heeft de stad je al eens geëerd met een Zilveren Stadsmedaille. Daarom dacht ik: waarom dit keer geen straat naar je vernoemen? Helaas doen we dat in principe niet met personen die nog in leven zijn. En bovendien, dacht ik opeens, Utrecht HEEFT allang een straat naar je genoemd. Al vele jaren geleden. De 'Schouten'straat. Hier vlakbij. We hebben het even voor je op de foto gezet.

En er is NOG iets. We vinden dat jij als beeldbepalende Utrechtse ook thuis hoort aan de wand - de eregalerij - hier in het stadhuis, in het gezelschap van al die andere Utrechtse grootheden uit verleden en heden. Die samen getuigen van de sfeer, het karakter en de geschiedenis, kortom het wezen van onze stad.

Toen wij er daarnet langsliepen. was je portret nog niet te zien. Maar nu wel. Namens alle Utrechters bied ik je het aan uit waardering en ontzag voor je werk als kleinkunstenares en voor de manier waarop je onze stad en zijn inwoners al vele jaren lang liefdevol voor het voetlicht brengt. Tineke, mag ik je uitnodigen?