Burgemeester Onthulling muurschildering ‘De Fluitspeler’ van Abraham Bloemaert

Utrecht, Dorbeendreef, 29 augustus 2019

Beste mensen, flat- en buurtbewoners, schilders van De Strakke Hand,

Dank voor uw aardige woorden Reijnder Jan (Spits, Portaal) en Jacqueline (Rutten, Centraal Museum). Ben hier graag bij aanwezig, heb - eerlijk gezegd - geen moment geaarzeld toen Ronald Besemer alweer enige tijd geleden mij hiertoe uitnodigde.

Er zijn van die plekken in Utrecht, die kun je niet over het hoofd zien. De Domtoren… Het grootste OV-knooppunt... De grootste Nijntje... De grootste fietsenstalling... En dan deze muurschildering... Ook niet te negeren. Natuurlijk vanwege de omvang. Letterlijk een lel van een muurschildering. Eén van de, zo niet het grootste schilderij van Utrecht. Een enorm compliment aan de schilders van De Strakke Hand. Na de Luitspeler in de Spaaklaan en de Slapende Mars aan het Westplein hebben jullie ook hier weer een waar meesterwerk afgeleverd. Meer dan 300 vierkante meter. Het origineel - De Fluitspeler van Abraham Bloemaert - in het Centraal Museum - past daar meer dan 800 keer in.

En niet alleen de omvang maakt indruk… Kijk... Bewonder... Geniet van dit meesterwerk van de ‘Rubens van het Noorden’. De dromerige blik van de fluitspeler… Het kleurgebruik… Het spannende spel van licht en donker… Typisch Caravaggio en al zijn navolgers… Het Centraal Museum eerde deze meesters met een prachtige expositie. Heel veel mensen bezochten de expositie, ongetwijfeld ook een aantal van u... En anders heeft u de muurschilderingen nog, waarbij – u ziet het – niet op een vierkante meter meer of minder wordt gekeken. Eigenlijk vind ik het een geweldig goed idee om met deze drie muurschilderingen de herinnering aan ‘onze’ caravaggisten levend houden. Grootheden als Van Baburen, Van Honthorst en Ter Brugghen. En Abraham Bloemaert, de vader van de Utrechtse Schilderschool.

U, de bewoners van de flat, mocht kiezen uit twee Utrechtse paradepaardjes. De Jongen met de Mondharp van Van Baburen en De Fluitspeler van Bloemaert. Alle twee prachtig. U koos voor het werk van Bloemaert… Hoop dat we er, net als van het origineel, nog eeuwenlang van kunnen genieten.

Hoog tijd om mijn bijdrage aan de onthulling van het meesterwerk te leveren. En daarvoor kruip ik – ja, ik heb het niet verzonnen hoor – min of meer in de huid van de oude Utrechtse meester. In ieder geval is het voor mij een grote eer om dit gigantische kunstwerk te mogen ondertekenen. Ga samen Michiel Meulemans de hoogwerker in. Complimenten aan de ‘strakke handers’ en wens iedereen hier en elders in ons mooie Overvecht van harte geluk en veel kijkplezier met De Fluitspeler.