Burgemeester Onthulling panorama's muziektent

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Lepelenburg, 26 mei 2017

Dames en heren, leden van de Sociëteit De Constructieve, De Inktpot, Het Utrechts Archief en de Vereniging Oud-Utrecht, beste Fred,

Het is dit jaar 35 jaar geleden dat mijn voorganger mevrouw Vos-Van Gortel deze muziektent officieel opende. Om precies te zijn was dat op 19 juni 1982. Als resultaat van twee jaar sparen en sponsors zoeken door de Sociëteit De Constructieve. Dertien jaar geleden kwam, op initiatief van de Vereniging Oud-Utrecht, het panorama van Jan Bos er op.

En het mooie is dat dit bijzondere moment op en rond de muziektent ook weer een mooi panorama biedt aan met elkaar samenwerkende Utrechtse instituten. Je kan de opknapbeurt van muziektent en panorama’s zelfs een echte Utrechtse coproductie noemen. Die ook nog iets nieuws oplevert, want vanaf vandaag zijn er TWEE panorama's te zien. Want zelfs voor muziektenten geldt dat niet alleen het oor - hulde aan Pierre et les Optimistes - maar ook het oog wat wil.

Tekenaar Jan Bos van het oude panorama kan ik niet meer bedanken. Maar wel de Vereniging Oud-Utrecht. Tekenaars van De Inktpot, dank voor het nieuwe panorama, dat in beeld brengt wat hier allemaal is veranderd sinds 1859. We gaan het zo dadelijk samen met de makers bekijken. 

Utrechts Archief, dank voor het beschikbaar stellen van de originelen. Dank ook aan de Sociëteit De Constructieve, die ook met dit project de stad weer een beetje 'plezanter' maakt, zoals u dat zelf omschrijft. En natuurlijk dank aan de leden van de werkgroep directe voorzieningen die als altijd verleden, heden en toekomst van de openbare ruimte van onze mooie stad aan elkaar weet te verbinden.

Maar ik geef eerst het woord aan de heer Kaj van Vliet, die veel verstand heeft van singels en panorama's.